Najtrofejnije ime Željezničara, fudbal mu je u genima

Faruk Zametica
Najtrofejnije ime Željezničara, fudbal mu je u genima
Foto: Arhiv / Amar Osim
Bosna i Hercegovina je kroz čitavu svoju fudbalsku historiju rasadnik talenata, onih najboljih fudbalera koji su se pojavili u regionu i ostavili veliki trag.

Novca u Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkom fudbalu nikada nije bilo, uvijek su se klubovi mučili s finansijama, ali su svjesni situacije u kojoj se nalaze vrijedno radili i proizvodili fudbalske talente, koje su potom lansirali u svijet. I bez obzira na to koliko smo imali trenera stvaraoca, a među njima su Miroslav Meho Brozović, Milan Ribar, Ivica Osim, Fuad Muzurović, Đorđe Gerum i brojni drugi, uvijek su imali "problem" da dobiju priznanje za svoj rad.

Tako je bilo i u bivšoj državi, a puno toga se nije promijenilo ni nakon nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Često su naši klubovi bili u potrazi za rješenjima "sa strane", a rezultate su na koncu donosili treneri iz Bosne i Hercegovine. Sarajevo je u nezavisnoj Bosni i Hercegovini osvojilo tri trofeja, a sva tri puta na klupi su sjedili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Željezničaru je to "za rukom" pošlo šest puta, a čak pet puta pehar namijenjen prvaku države u vitrine Plavih donio je Amar Osim, uz Roberta Prosinečkog kandidat za selektora našeg nacionalnog tima.

Osimu je fudbal u genima, sin je legendarnog Ivice koji je sa Plavima igrao polufinale Kupa UEFA, a neizbrisiv trag ostavio je u Japanu i austrijskom Sturmu iz Graza. Bio je i selektor reprezentacije Jugoslavije na njenom posljednjem velikom takmičenju 1990. godine u Italiji. Jedanaesterci protiv Maradonine Argentine bili su kobni i Jugoslavija je zaustavljena u četvrtfinalu, na smotri najboljih reprezentacija svijeta.

Amar je "upijao" fudbal uz oca i gradio svoju karijeru. Fudbal je počeo igrati u matičnom Željezničaru 1986. godine, a dres Plavih nosio je do 1991. godine. Nakon Željezničara odlazi u Saint-Die u Francusku gdje ostaje jednu sezonu. Četiri godine igrao je ASPV Strasbourgu, manje poznatom klubu iz Strasbourga, a potom se vratio na Grbavicu gdje je i završio karijeru. Navijači pamte njegov pogodak u posljednjoj sezoni u dresu Plavih protiv zeničkog Čelika. Crno-crveni su imali u svojim vitrinama već dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine, na Grbavici je rezultat bio 2:2, a onda je u 89. minuti najviši u šesnaestercu gostiju bio Amar Osim i postigao pogodak za veliko slavlje na Grbavici. Čelik je na kraju sezone i treći put zaredom postao prvak države. Bila je to jedna od posljednjih utakmica Amara Osima u dresu ekipe s Grbavice. Kopačke o klin okačio je 1997. godine i počeo svoju karijeru u omladinskoj školi Grbavice.

Priliku da vodi prvi tim Željezničara dobio je u proljeće 2001. godine. Na klupi je zamijenio Dinu Đurbuzovića i na kraju sezone osvojio je duplu krunu. Željezničar je postao prvak Bosne i Hercegovine i osvojio je nacionalni Kup. Već u narednoj sezoni Plavi su odbranili titulu prvaka, a Osim je tako ekspresno postao najtrofejniji trener ekipe s Grbavice.

U finalu Kupa ovaj put je u dramatičnom finišu utakmice poražen od gradskog rivala Sarajeva rezultatom 2:1. Naredne sezone igrala se prva Premijer liga Bosne i Hercegovine na teritoriji čitave države. Osimovom Željezničaru trebao je jedan bod na gostovanju u Širokom Brijegu kako bi postao prvak Bosne i Hercegovine. Planove Plavim pomrsio je Santos Bajano, a Osim se morao zadovoljiti osvajanjem Kupa Bosne i Hercegovine.

Na početku sezone 2003/2004. smijenjen je s dužnosti, a bez posla je bio do sezone 2006/2007. Otac Ivica ga je pozvao da mu bude asistent u japanskom JEF Unitedu, a nakon što je legendarni Švabo postao selektor Japana, Osim je preuzeo ekipu JEF Uniteda s kojim je uspio osvojiti i Kup Japana 2006. godine. Povratak na Grbavicu uslijedio je u julu 2009. godine. Već u prvoj povratničkoj sezoni vratio je titulu prvaka Bosne i Hercegovine na Grbavicu, a poražen je u finalu Kupa Bosne i Hercegovine.

Naredne sezone u prvenstvu je morao priznati banjalučkom Borcu da je bolji, ali je uspio osvojiti Kup Bosne i Hercegovine. Naredna sezona je jedna od najuspješnijih za Osima na Grbavici. Uspio je osvojiti svoju četvrtu titulu sa Željezničarom i to tri kola prije kraja prvenstva, a osvojio je i Kup Bosne i Hercegovine i tako drugi put u historiji donio duplu krunu u Zvorničku 27.

Naredne sezone Osim je drugi put u svojoj karijeri uspio i odbraniti titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Tako je mlađi Osim od ukupno sedam titula prvaka u historiji Željezničara osvojio njih pet, a od pet nacionalih kupova u vitrine Zvorničke 27 donio je četiri. Od ukupno 12 velikih trofeja koliku u vitrinama imaju Plavi, Amar Osim je donio devet i bez ikakve sumnje je najuspješniji trener Plavih u historiji.

Osim je posljednji angažman imao u Kataru. Od 2014. do 2016. godine Osim je radio kao trener Al Kharaitiyata, a nakon što se rastao s Kataranima u potrazi je za poslom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije