Najhumanija škola fudbala na svijetu narednog vikenda sprema spektakl

Faruk Zametica
Najhumanija škola fudbala na svijetu narednog vikenda sprema spektakl
Škola fudbala Respekt već tri godine briše razlike među djecom, a kruna dosadašnjeg rada Emira Hujdura i njegovih saradnika trebala bi biti 20. maja u Sarajevu.

U organizaciji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, 20. maja na novoizgrađenom terenu na Zetri, Škola fudbala Respekt organizirat će jednodnevnu manifestaciju Fudbal za sve.

"Škola fudbala Respekt nastala je 2014. godine i osnovni cilj je uključenje sve djece u fudbalske aktivnosti. Diskriminacije u našoj školi nema. Ona je besplatna za svu djecu i okuplja djecu različitih psihofizičkih sposobnosti. Tu su uključena djeca s poteškoćama u razvoju, djeca romske populacije, djeca bez roditeljskog staranja i naravno sva druga djeca. Nažalost moramo to kategorisati da bismo objasnili kakvu ideju imamo", rekao je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba direktor škole Emir Hujdur.

Ističe kako je zainteresiranost za uključenje u školu fudbala velika, ali da još uvijek nemaju sve potrebne uvjete da prime svu djecu koja žele da treniraju.

"Zainteresovanost za uključenje u školu zaista je velika. Hvala Bogu imamo dosta članova i potencijalnih članova s obzirom na to da nemamo izvor finansiranja. Trenutno nemamo uvjete da svima osiguramo treninge i pokušavamo pronaći uvjete. Mi trenutno nemamo sponzora i sve aktivnosti na stjecanju sredstava su sporadične. Imamo malo i problem s društveno odgovornim kompanijama, koje to još nisu prepoznale na pravi način. Očekujem da će u skorije vrijeme prepoznati da to nije pitanje samo folklora i da mi konkretno i svakodnevno radimo već tri godine sa svom djecom", istaknuo je Hujdur i dodao:

"Uspjeli smo okupiti svu djecu i to je jedan raritet u svijetu. Okupili smo svu djecu i sva djeca treniraju fudbal, naravno u okviru njihovih psihofizičkih sposobnosti. Ne treba zanemariti ni činjenicu da mi imamo vrlo talentirane djece i sigurno da će neko od njih imati i neku fudbalsku karijeru. Moja vizija je pokretanje određenih projekata čime bismo mi osigurali samoodrživost. Da ne budemo socijalna organizacija, nego da svojim radom omogućimo sredstva za funkcionisanje škole, ali i sredstva za naknadu svim ljudima koji bi bili uključeni u te projekte", rekao je Hujdur.

Projekt Škole fudbala Respekt podržao je i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

"Specijalni partner te manifestacije je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Mi smo zamislili da u tom periodu okupimo sve kategorije djece koja su naši članovi. Bit će tu i djece iz drugih škola i organizacija. Želimo pokazati još jednom da je moguće okupiti sve različitosti na jednom mjestu, a da nam povod bude fudbal. Još jednu stvar želimo pokazati, želimo da svaki dan bude dan djeteta. Ne želimo da robujemo datumima, želimo da ovo bude jedan početak konstantne organizacije tih turnira. Želimo da sva djeca svaki dan imaju priliku da uživaju u fudbalu", kazao je Hujdur.

Podrška i zahvalnost roditelja neizbježni su kada radite tako plemenit posao.

"Mi volimo koristiti termin prihvaćenost. Prihvaćenost je ono što želimo svi mi, a ne samo djeca. Svako ko se posveti drugom djetetu, naravno da ima simpatije i podršku roditelja. Posebno zbog toga što mi imamo uspjeh i roditelji sami su posvjedočili da su određena djeca ostvarila vidan napredak. Najbolji svjedok svega toga su roditelji, osmijeh djece je poseban, ali najbolji svjedok su roditelji. Želimo da pokažemo da u fudbalu nema razlika i da sva djeca mogu da vole, doživljavaju i osjećaju igru. Mi želimo dati priliku svima i drugoj tipičnoj djeci pokazati sve različitosti, kako bi od njih napravili prije svega ljude bez predrasuda. Kako bi od njih napravili bolje ljude i pozitivne članove zajednice. Izuzetno veliku podršku imamo od roditelja i to nam je veliki vjetar u leđa", rekao je Hujdur.

S turnira žele poslati jaku poruku, prije svega u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku svijeta.

"Mi očekujemo između 120 i 150 djece. Turnir je na rasporedu 20. maja i trajat će od devet ujutro do 15 sati. Taj dan na rasporedu je i gradski derbi. Imamo i jedno iznenađenje koje je pripremio naš Muhamed Bikić, ali nek to ipak ostane iznenađenje. Mislim da ćemo poslati jednu pravu poruku u Bosnu i Hercegovinu i svijet, ali prije svega u Bosnu i Hercegovinu. Ovo je dobra stvar za našu zajednicu i stvaranje pozitivnih članova zajednice. Jer djeca, pored toga što su naša budućnost su i naša sadašnjost. Moramo voditi računa o trenutnoj situaciji. Šta će biti sutra - ko to zna, ali našim današnjim odnosom, pravimo i našu budućnost i osiguravamo budućnost našoj državi", istaknuo je Hujdur.

Prvi čovjek Škole fudbala Respekt ističe kako imaju veliku podršku i sarajevskih fudbalskih velikana.

"Mi imamo dobar odnos sa Sarajevom i Željezničarom. Sarajevo nam je bilo u posjeti, a sa Željezničarom smo odigrali historijsku utakmicu na Grbavici. Ovom prilikom se zahvaljujem svi članovima Uprave i svima koji su bili uključeni u organizaciju. Iz Želje su tu Aldin Ćenan, Sejfudin Tica, Emir Dobrača i drugi, iz Sarajeva Emir Karahmet, Tarik Trbić. Zaista imamo odličnu saradnju sa Sarajevom i Željezničarom i ovim prilikom im se zahvaljujem. Ne mogu da se ne sjetim i Envera Lugušića, kao i Mehmeda Baždarevića koji su pronašli način da doprinesu realizaciji ciljeva naše škole", rekao je Hujdur.

Podršku imaju i od Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a nadaju se da će se kompletna zajednica uključiti i pomoći ovaj projekat.

"Pri samom osnivanju škole mi smo zaista pružili ruku prijateljstva svim strukovnim savezima. Naravno najviše onim koji su vezani za fudbal. Naravno i privrednim subjektima koji mogu pomoći. Naravno Fudbalski savez je nama najbliži. Mi smo pri organizaciji prvog kampa u Prači prošlog ljeta imali jednu saradnju. Tu nam je savez pomogao u vidu opreme i nekih drugih stvari. Mi smo razgovarali tada da apliciramo prema UEFA-i, jer znamo da ovi projekti dobro prolaze. Naravno da to može puno bolje, ali kako vrijeme prolazi sve je bolje", istaknuo je Muhamed Bikić, glasnogovornik Škole fudbala Respekt i nastavio:

"Nas je impresionirala i posjeta legendarne Katarine Witt koja je skrenula pažnju na rad škole fudbala Respekt. Ona je po samom dolasku istakla kako je čula za našu školu fudbala zahvaljujući Ambasadi Njemačke, koja se uključila u neke naše projekte. Njenom posjetom mnogo stvari su krenule na bolje i podigle se na još jedan veći nivo. Krenuli smo u organizaciju jednog velikog događaja, upravo u saradnji s Olimpijskim komitetom", rekao je Muhamed Bikić.

Nadaju se kako će poruka koju će poslati s ovog turnira imati veliki odjek u Bosni i Hercegovini.

"Najveća je satisfakcija osmijeh djece i roditelja. Jedan od polaznika je, recimo, počeo češće ići u školu, jedan polaznik je malo teže govorio, pa je to popravio. Nedavno smo učestvovali na jednom turniru takmičarskog karaktera i kada vidite da djeca ravnopravno igraju s ostalom djecom to je zaista neprocjenjivo. Imamo jednog dječaka koji odlično izvodi slobodne udarce. Emir i treneri žive 24 sata s ovom školom fudbala. Pa i sam taj kamp u Prači u kojem su bila djeca iz oba entiteta je pokazao koliko je to veliko svoj djeci. Želim da pokušamo probuditi svijest na svim nivoima vlasti", rekao je Bikić i dodao:

"Oni to trebaju prepoznati prije stranih organizacija. Pa mi ovdje živimo i radimo s našom djecom. Želimo poslati jednu jako poruku na turniru koji će se igrati 20. maja. Želimo poslati i Međunarodnom olimpijskom komitetu poruku da ovdje fudbal igraju sva djeca bez ikakve diskriminacija. Bit će skrenuta pažnja na cijeli svijet i iz naše zemlje bit će poslata jedna lijepa poruka u svijet. Nismo ni znali da smo jedina škola ovakvog karaktera u svijetu. Emir ne želi od ove škole napraviti socijalnu ustanovu, nego želi razbuditi svijest ljudi. Vrata su svima otvorena. I dok god smo živi ovo nećemo prestati raditi", istaknuo je Bikić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije