Teško bolestan, pod prijetnjom paralize, Tabarez je i dalje vrhovni komadant Urugvaja

Radiosarajevo.ba
Teško bolestan, pod prijetnjom paralize, Tabarez je i dalje vrhovni komadant Urugvaja
Foto: EPA / Oscar Tabarez
Oscar Tabarez vodi reprezentaciju Urugvaja na svom četvrtom Svjetskom prvenstvu.

Nije se povukao s klupe prvog i dvostrukog prvaka svijeta, iako mu je dijagnosticiran Guillain-Barréov sindrom. Autoimuna bolest koja je jako opasna i najčešće izaziva paralizu koja započinje u nogama, a širi se na gornje udove i lice i rezultira potpunim gubitkom svakog refleksa i potpunom paralizom cijelog tijela.

Uprkos tome, Tabarez se nije povukao iz reprezentacije i mogli smo ga tokom prvenstva u Rusiji gledati pored aut linije sa štakama kako daje instrukcije svojim fudbalerima. Tabarez je legendarni selektor reprezentacije Urugvaja. Tabarez je prvi put na klupu Urugvaja sjeo 1988. godine, nakon što je Penarolu donio titulu prvaka Južne Amerike - Copu Libertadores, dobio je priliku u reprezentaciji. U grupi sa Španijom, Belgijom i Južnom Korejom izborio je osminu finala, gdje je poražen od domaćina Italije.

Na klupu Urugvaja vratio se 2006. godine, a već 2010. ostvario je najbolji rezultat reprezentacije još od Mundijala u Meksiku 1970. godine. Ekipa predvođena Diegom Forlanom na kraju je završila na četvrtom mjestu. U Brazilu je Tabarez još jednom prošao grupu, a na kraju je u osmini finala bolja bila Kolumbija.

Ovaj put Tabarez je opet došao među osam najboljih reprezentacija svijeta. Za mjesto među četiri najbolje ekipe njegova reprezentacija borit će se protiv Francuske. Kako god da prođu Cavani, Godin, Suarez i društvo protiv Tricolora, Oscar Tabarez će zauvijek ostati heroj svih Urugvajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije