Englezi protiv Kolumbije žele pisati svoju rusku bajku

Radiosarajevo.ba
Englezi protiv Kolumbije žele pisati svoju rusku bajku
Foto: AA / Engleska - Panama
Posljednje dvije utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se igra u Rusiji odigrat će se danas.

Prvi će na teren fudbaleri Švedske i Švicarske. Šveđani žele svoje prvo četvrtfinale još od 1994. godine i generacije koja je oduševila svijet i završila kao trećeplasirana ekipa Mundijala u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjetimo, tada su Šveđani u utakmici za treće mjesto slavili protiv Bugarske 4:0 na krilima fantastičnih Tomasa Brolina, Kenneta Anderssona, Martina Dahlina, a svijetu se predstavio i Henrik Larsson, koji je upravo u susretu za bronzu tresao mrežu Bugara.

Švicarci s druge strane žele pobjedu i prvo mjesto u četvrtfinalu od 1954. godine. Prije 64 godine prvenstvo se igralo u Švicarskoj, a utakmici za mjesto među četiri najbolja viđeno je čak 12 golova. Švicarci su poraženi od Austrije sa 7:5.

Kada bi Švicarci i Šveđani danas postigli upola manje golova u St. Petersburgu imali bi sigurno fantastičnu utakmicu. Švicarci su bez pola odbrane s obzirom na to da Ilidžanac Vladimir Petković zbog žutih kartona neće moći računati na Fabiana Schaera i kapitena Stephana Lichsteinera. S druge strane Janne Andersson će biti bez Sebastiana Larssona. Pravdu će dijeliti Slovenac Damir Skomina.

Mogući sastavi:

Švedska: Robin Olsen; Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson; Viktor Claesson, Gustav Svensson, Albin Ekdal, Emil Forsberg; Marcus Berg, Ola Toivonen

Švicarska: Yann Sommer; Michael Lang, Johan Djourou, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez; Valon Behrami, Granit Xhaka; Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili, Steven Zuber; Josip Drmic

Engleska - Kolumbija

U drugom susretu večeri gledat ćemo reprizu sa Svjetskog prvenstva od prije 20 godina, kada su na stadionu Felix Bollaert u Lensu duel grupne faze odigrali Engleska i Kolumbija. To je jedini takmičarski meč dvije reprezentacije u historiji. Tada su pobjedu Gordom Albionu donijeli Darren Anderton i David Beckham. Tada je fudbaler Manchester Uniteda još jednom zadivio preciznošću, prije nego što će u duelu s Argentinom navući bijes čitavog Otoka na sebe. Kasnije su Kolumbijci i Englezi odigrali još jedan prijateljski duel 2005. godine. U susretu s pet golova opet je slavila Engleska.

Ekipa Josea Pekermana osigurala je prolaz dalje pobjedama protiv Poljske i Senegala plasman među 16 najgoljih, dok je Engleska prolaz dalje osigurala već nakon dva kola i Gareth Southgate je mogao odmoriti ekipu u duelu s Belgijom. Englezi večeras najviše očekuju od fudbalera Tottenhama Harryja Kanea, koji je najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih pogodaka. Nadaju se Englezi da bi nakon potopa favorita Svjetsko prvenstvo u Rusiji konačnog moglo biti "njihovo". Naklonjen im je i žrijeb s obzirom na to da u četvrtfinalu idu na boljeg iz susreta Švedska - Švicarska.

Pravdu će dijeliti Mark Geiger iz Sjedinjenih Američkih Država, a duel se igra u Moskvi na stadionu Otkrytiye Arena.

Mogući sastavi:

Kolumbija: David Ospina; Santiago Arias, Davinson Sanchez, Yerry Mina, Johan Mojica; Carlos Sanchez, Mateus Uribe; Juan Cuadrado, Juan Quintero, Luis Muriel; Falcao

Engleska: Jordan Pickford; Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire; Kieran Trippier, Dele, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ashley Young; Raheem Sterling, Harry Kane

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije