Na današnji datum rođen je tragično preminuli Dženan Uščuplić: Umjesto slavlja, ostaje samo praznina

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji datum rođen je tragično preminuli Dženan Uščuplić: Umjesto slavlja, ostaje samo praznina
Foto: Jabuka.tv / Dženan Uščuplić

Na dašnji dan 18. augusta 1975. godine u Sarajevu je rođen Dženan Uščuplić. Nakon što je prošao omladinsku školu Željezničara, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pristupio je redovima Sarajeva.

Kao i većina tadašnjih mladih igrača Sarajeva, svoj prvi meč odigrao je u martu 1994. godine protiv selekcije UNPROFOR-a.

Igrao je na poziciji lijevog bočnog, ali mu nisu bili strani ni ofanzivni zadaci. Poznat po razornom udarcu, bio je u prvim poslijeratnim godinama najbolji bek Prve lige BiH, te standardni član mlade reprezentacije. Od sezone 1995/96. krenuo je njegov uspon u karijeri.

Treća noć SFF-a | Blještavilo na crvenom tepihu - zvijezde večeri su Džanan Musa i Adna Dučanović

Treća noć SFF-a | Blještavilo na crvenom tepihu - zvijezde večeri su Džanan Musa i Adna Dučanović

Bio je nezamjenjiv u prvoj postavi, a podatak da je u sezonama 1995/96. i 1996/97. propustio samo po jednu utakmicu, najbolje govori koliko je Dženan bio važan za igru bordo tima. Sa 12 postignutih pogodaka u sezoni 1996/97. bio je i prvi strijelac ekipe, a upravo te godine sa Sarajevom je osvojio prvi trofej, Kup BiH.

Uslijedio je potom i novi trofej, ovog puta u Superkupu, kada se upisao u listu strijelaca u revanš susretu finala protiv Čelika, a sa sjajnim partijama Dženan je nastavio u sezoni 1997/98. Uščuplić je još jednom bio u sjajnoj formi, te je do aprila upisao 25 nastupa i postigao 8 golova u svim takmičenjima.

Održana komemoracija velikoj legendi Dženanu Uščupliću

Održana komemoracija velikoj legendi Dženanu Uščupliću

Mnogi su mu predviđali siguran transfer u lige petice na kraju sezone, ali umjesto transfera stigla je teška povreda. Na susretu sa Bosnom u Visokom, Uščuplić je doživio povredu koja ga je odvojila od terena pune dvije godine i prekinula blistav uspon njegove karijere. Uslijedio je dug period rehabilitacije, nakon kojeg nikad više nije uspio dostići raniju formu.

U proljeće 2000. godine se vratio na teren, a u ljeto 2001. godine se nakon polugodišnje epizode u Olimpiku ponovo vratio na Koševo i odigrao još jednu sezonu, te osvojio još jedan Kup BiH.

Ukupno je Uščuplić u dresu Sarajeva odigrao 121 zvanični meč, te postigao 28 golova. Sa Sarajevom je osvojio tri Kupa BiH i jedan Superkup, a nakon prerano završene karijere posvetio se trenerskom poslu, objavio je Bordo vremeplov.

Kao trener, Uščuplić je tri puta bio omladinski prvak BiH, isto toliko puta osvojio i Omladinski Kup BiH, a svemu tome dodao je i jedan trijumf u kadetskom prvenstvu.

Vijest o njegovoj tragičnoj smrti 8. augusta ove godine šokirala je sve, stoji napisano na web stranici FK Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije