Na današnji dan prije 50 godina: Velež "šesticom" ispratio Dinamo u derbiju

J. M.
Na današnji dan prije 50 godina: Velež "šesticom" ispratio Dinamo u derbiju
Facebook / Salem Halilhodžić, Duško Bajević i Kemal Šestić

Bh. klubovi Željezničar i Velež bili su dugo u trci za prvaka Jugoslavije u sezoni 1969-70. "Plavi sa Grbavice" osvojili su titulu jesenjeg prvaka, ali su malo posustali u proljetnom dijelu, dok su "Rođeni" pravu formu uhvatili u drugom dijelu sezone.

Šest kola prije kraja, lidersku poziciju držala je Crvena zvezda sa 39 bodova, Željezničar i Velež dijelili su drugo i treće mjesto sa po 36 bodova, dok je na četvrtoj poziciji bio zagrebački Dinamo (35).

U 29. kolu na rasporedu je bio derbi između Veleža i Dinama, duel koji je trebao jednog konkurenta izbaciti iz trke za titulu. Na današnji dan prije 50 odigran je meč koji je ušao u historiju Veleža kao najubjedljiviji ligaški trijumf "Rođenih" u meču sa nekim od klubova tzv. "Velike četvorke".

Napad Veleža koji je razbio Dinamo: Topić, S. Halilhodžić, Bajević, Vladić, Kordić - undefined

Napad Veleža koji je razbio Dinamo: Topić, S. Halilhodžić, Bajević, Vladić, Kordić (Facebook)

Kada su 24. maja 1970. godine ekipe Veleža i Dinama, predvođene sudijom Vladom Tauzesom iz Ljubljane, izašle na stadion pod Bijelim brijegom, niko nije mogao slutiti da će zagrebački klub, tada zvanični vicešampion Jugoslavije, doživjeti pravu katastrofu.

Već u 13. minuti Marko Čolić – Kana je obradovao popunjene tribine i prvi put zatresao mrežu Fahrije Dautbegovića, što je bio uvod u show Salema Halilhodžića. Stariji član jablaničke golgeterske dinastije Halilhodžić u 25. minutu pogodio je za 2:0 na asistenciju Duška Bajevića, a što Velež nije s ubjedljivijom prednošću otišao na odmor zasluga je sjajnog Dautbegovića.

Glavni akteri: Dautbegović, S. Halilhodžić, Bajević i Ramljak (slika iz 1972.)  - undefined

Glavni akteri: Dautbegović, S. Halilhodžić, Bajević i Ramljak (slika s meča iz 1972.)

Čak ni odlični golman Dinama nije mogao spriječiti potop "Modrih" u nastavku. Bajević trese mrežu za 3:0 u 54. minutu, da bi Salem Halilhodžić postigao još tri gola u periodu od 68. do 85. minuta. Kraj, 6:0 za pulene Sulejmana Repca, pobjeda koja se prepričava već pola stoljeća.

Koliko je Velež bio dominantan pokazuju novinski izvještaji po kojem je Enver Marić, golman Mostaraca, ostao neocijenjen, dok je njegov kolega Dautbegović na suprotnoj strani dobio "osmicu" i pored pola tuceta golova u svojoj mreži!

02_velez_dinamo.jpg - undefined

Facebook

Bila je to životna partija Salema Halilhodžića (1942-2012), trećeg najboljeg strijelca u historiji Veleža, fudbalera koji je za "Rođene" odigrao više od 400 utakmica i postigao 220 golova (66 prvenstvenih). Nakon igračke karijere Salem Halilhodžić je postao trener u Omladinskoj školi FK Velež, odgojio buduće zvijezde mostarskog kluba, a kruna je bilo osvajanje Omladinskog Kupa Jugoslavije 1989. godine.

Na kraju Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1969-70 Velež je osvojio treće mjesto sa 43 boda, ali to mu nije osiguralo plasman u Europu jer je Kup velesajamskih gradova (preteča Kupa UEFA) bio rezerviran za klubove iz gradova koji su bili domaćini velikih sajmova. Šteta, jer je sjajna generacija Veleža bila sposobna i za značajan međunarodni uzlet.

Velež – Dinamo 6:0 (2:0)

Mostar, 24. maj 1970. godine. Stadion pod Bijelim brijegom. Gledalaca 12.000. Vrijeme vedro i vjetrovito, teren pogodan za igru. Sudija: Vlado Tauzes (Ljubljana).

Strijelci: 1:0 Čolić (13), 2:0 Halilhodžić (25), 3:0 Bajević (54), 4:0 Halilhodžić (68), 5:0 Halilhodžić (70), 6:0 Halilhodžić (85).

Velež: Marić, Alajbegović, Prskalo, Čolić, Šestić, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić, Kordić. Trener: Sulejman Rebac.

Dinamo: Dautbegović, Belin, Valec, Miljković, Ramljak, Blašković, Čerček, Pirić (Vabec), Novak, Gucmirtl, Rora. Trener: Ivica Horvat. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije