Na današnji dan prije 50 godina: Drama na Koševu i velika pobjeda Željezničara

0
J. M.
Na današnji dan prije 50 godina: Drama na Koševu i velika pobjeda Željezničara
Foto: Tempo / Slavlje nakon drugog gola

Kada su 18. oktobra 1970. godine, u meču 10. kola Prvenstva Jugoslavije, na teren stadiona Koševo istrčali fudbaleri Željezničara i Hajduka malo ko je mogao pretpostaviti da će ova dva tima u nastavku sezone voditi veliku borbu za titulu.

Naime, Splićani su u Sarajevo stigli na drugom mjestu tabele s 13 bodova, dva manje od lidera Partizana, dok je Željo bio tek deveti sa 9 bodova. Ako se svemu doda neobično hladno vrijeme, ne čudi što se na stadionu Koševo, gdje su "Plavi" bili domaćini 1968-1976, okupilo svega 10-ak hiljada gledalaca.

Loši vremenski uslovi utjecali su na igru u prvom poluvremenu, u kojem je zabilježena samo jedna šansa: Vasilije "Čiko" Radović je odbranio udarac Jovanića, dok je Vukčević, njegov kolega na suprotnoj strani, bio potpuno besposlen i pored terenske inicijative Željezničara.

Nastavak utakmice protekao je u dominaciji pulena Milana Ribara. Redale su šanse igrača u plavo-bijelim dresovima, no mreže su mirovale sve do posljednjih 10-ak minuta kada je počela prava drama.

U 81. minuti Fahrija Hrvat je centrirao, Boško Janković bio najviši u skoku i postigao gol za 1:0. Radost Željinih navijača nije dugo trajala. Samo pet minuta kasnije Pavlica pronalazi Miroslava Vardića, a fudbaler koga su zbog osebujnog izgleda zvali "Isus" uspijeva savladati Radovića i izjednačiti rezultat (1:1).

Fudbaleri Željezničara tada kreću na sve ili ništa, Josip "Škija" Katalinski šutira s vrha šesnaesterca, no Vukčević loptu izbija u korner. Nakon udarca s ugla pogriješio je Pavlica, a Janković još jednom uspijeva zatresti mrežu za pobjedu Željezničara 2:1 i neopisivo slavlje navijača na Koševu.

Uslijedila je sjajna serija fudbalera Željezničara, pa već u narednom kolu na stadionu JNA pobijeđen lider Partizan (2:1). U proljetnom dijelu sezone, u derbiju prvenstva, Splićani su se revanširali Želji istim rezultatom (2:1) i stigli do naslova, dok se ekipa s Grbavice (tada Koševa) na kraju morala zadovoljiti vicešampionskom titulom.

Željezničar – Hajduk 2:1 (0:0)

Sarajevo, 18. oktobar 1970. Stadion Koševo, gledalaca 10.000. Vrijeme hladno, teren pogodan za igru. Sudija: Ristić (Beograd).

Strijelci: 1:0 Janković (81), 1:1 Vardić (86), 2:1 Janković (89).

Željezničar: Radović, Kadrić, Hrvat, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Bajić (Sprečo), Bukal (Mujkić), Janković, Deraković. Trener: Milan Ribar.

Hajduk: Vukčević, Džoni, Lemešić, Hlevnjak, Holcer, Peruzović, Vardić, Mužinić, Jovanić, Jerković, Pavlica. Trener: Slavko Luštica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije