Na današnji dan prije 50 godina: Bajević srušio lidera pod prepunim Bijelim brijegom

0
J. M.
Na današnji dan prije 50 godina: Bajević srušio lidera pod prepunim Bijelim brijegom
Foto: Tempo / Bajević u prvom planu

Prvog dana novembra 1970. godine, Mostar je zahvatila fudbalska groznica. Na današnji dan prije 50 godina u grad na Neretvi, u derbiju 12. kola Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1970-71, stigao je lider na tabeli Partizan.

Domaći Velež držao je treću poziciju, s tri boda manje od Beograđana, što objašnjava ogroman interes pa se pod Bijelim brijegom okupilo 18.000 gledalaca, što je po nekim procjenama bio dotadašnji rekord stadiona.

Uoči utakmice centarfor Veleža Duško Bajević dobio je priznanje za najboljeg igrača Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1969-70 po izboru zagrebačkih "Sportskih novosti", a upravo je "Princ s Neretve" postigao pogodak odluke u derbiju.

U 23. minutu nakon centaršuta Topića, Bajević je bio najviši u skoku i glavom zatresao mrežu Ivana Ćurkovića, Mostarca i bivšeg "Veležovca" na golu Partizana. I nakon pogotka "Rođeni" su nastavili s napadima i samo su zahvaljujući Ćurkoviću "Crno-bijeli" izbjegli teži poraz.

Kada je sudija Selimović iz Sarajeva označio kraj utakmice, na stadionu pod Bijelim brijegom nastalo je neopisivo slavlje: Velež je pobijedio u derbiju i došao na samo bod zaostatka od lidera Partizana. No, u nastavku su oba kluba izgubila dah, pa je Velež završio prvenstvo na osmom, a Partizan na petom mjestu.

Velež – Partizan 1:0

Mostar, 1. novembar 1970. Stadion pod Bijelim brijegom. Gledalaca 18.000. Vrijeme i teren pogodni za igru. Sudija: Selimović (Sarajevo).

Strijelac: 1:0 Bajević (23).

Velež: Mrgan, Alajbegović, Ristić, Čolić, Šestić, Pecelj, Topić, S. Halilhodžić, Bajević, Vladić, Kordić. Trener: Sulejman Rebac.

Partizan: Ćurković, Radaković, Damjanović, Nadoveza, Paunović, Budišić, Petrović, Đorđević, Katić, Antić, Bjeković. Trener: Gojko Zec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije