Na današnji dan prije 46 godina: Petarda "Rođenih" u mreži Hajduka

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 46 godina: Petarda "Rođenih" u mreži Hajduka
Foto: Tempo / Franjo Vladić

Sredinom maja 1974. godine fudbaleri Veleža nesretno su ostali bez titule prvaka Jugoslavije. Iako su osvojili isti broj bodova kao i Hajduk, bili bolji u međusobnim duelima sa Splićanima, "Rođeni" su se morali zadovoljiti vicešampionskom titulom zbog slabije gol-razlike.

Četiri mjeseca kasnije, 8. septembra 1974. godine, Velež je došao u priliku da se revanšira pulenima Tomislava Ivića. Na današnji dan prije 46 godina na prepuni stadion pod Bijelim brijegom, na meč 5. kola u sezoni 1974-75, stigao je šampion Jugoslavije Hajduk, predvođen Buljanom, Žungulom, Jerkovićem, Peruzovićem…

Oni koji su te sparne nedjelje bili pod Bijelim brijegom Mostaru prisustvovali su jednoj od najvećih pobjeda Veleža, trijumfu koji se prepričava već skoro pola stoljeća. Od prvog zvižduka beogradskog sudije Mladenovića puleni Sulejmana Repca zagospodarili su terenom.

Već u 4. minuti Velež je poveo: Marko Čolić je izveo slobodan udarac sa sredine terena, poslao loptu u šesnaesterac, gdje je loše reagirao Vilson Džoni, a Dušku Bajeviću nije bilo teško da savlada golmana Rizaha Meškovića (1:0).

U 24. minuti Momčilo Vukoje je za 2:0 lobovao istrčalog Meškovića, koji se nešto kasnije povrijedio, pa ga je na poluvremenu na golu Hajduka zamijenio Ivan Katalinić.

Samo što se krenulo s centra u drugom dijelu Katalinić je morao vaditi loptu iz mreže: Jadranko Topić je centrirao a Bajević bio viši od Ivana Buljana i glavom pogodio u 48. minuti (3:0).

U 63. minutu Franjo Vladić je pobjegao odbrani Hajduka, centrirao Bajeviću koji postiže svoj treći, a Veležov četvrti pogodak (4:0).

Duško Bajević za 4:0 - undefined

Duško Bajević za 4:0 (Tempo)

Vladić je bio zaslužan i za peti pogodak u 77. minuti: "Kulje" je skoro sve sâm napravio, a onda uposlio Vahida Halilhodžića koji zaobišao Katalinića i ušetao se u gol (5:0).

Osim po "petardi" Hajduku, sezonu 1974-75 navijači Veleža pamte i po plasmanu u četvrtfinale Kupa UEFA, pri čemu su "Rođeni" eliminirali i Derby County, šampiona Engleske te sezone.

Vahid Halilhodžić i 5:0 - undefined

Vahid Halilhodžić i 5:0 (Tempo)

No, u domaćem prvenstvu Velež je, nakon dvije vicešampionske titule, zauzeo tek četvrto mjesto i ostao bez plasmana na europsku scenu, dok je Hajduk prebrodio debakl u Mostaru i na kraju sezone osvojio drugu uzastopnu titulu.

Velež – Hajduk 5:0

Mostar, 8. septembar 1974. Stadion pod Bijelim brijegom. Gledalaca 25.000. Vrijeme sparno, teren pogodan za igru. Sudija: Mladenović (Beograd).

Strijelci: 1:0 Bajević (4), 2:0 Vukoje (24), 3:0 Bajević (48), 4:0 Bajević (63), 5:0 Halilhodžič (77).

Velež: Marić, Meter, Hadžiabdić, Čolić, Glavović, Primorac, Topić, Halilhodžić, Bajević (Kvesić), Vladić, Vukoje. Trener: Sulejman Rebac.

Hajduk: Mešković (Katalinić), Džoni, Rožić (Kurtela), Peruzović, Boljat, Buljan, Žungul, Luketin, Oblak, Jerković, Šalov. Trener: Tomislav Ivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije