Na današnji dan: Bizarni incident koji je promijenio fudbalske terene

J. M.
Na današnji dan: Bizarni incident koji je promijenio fudbalske terene

Treći april 1971. godine: U Mönchengladbachu, na legendarnom Bökelberg stadionu igra se utakmica 27. kola Bundeslige između domaće Borussije i Werdera.

Tri minute prije kraja na semaforu stoji 1:1, što je iznenađujući rezultat obzirom na činjenicu da je Borussia lider šampionata, u pohodu na drugu uzastopnu titulu Bundeslige.

Dok traje pritisak domaćina, tri minute prije kraja Günter Netzer izvodi slobodan udarac, centaršutem pokušava pronaći saigrača Herberta Laumena, no sjajni golman Werdera Günter Bernard skida loptu i izbija je u korner.

Laumen gubi ravnotežu i zapetlja se u mreži što je izazvalo dotad neviđenu scenu na fudbalskim terenima.

Iznenada puca lijeva stativa što ruši drveni gol! Utakmica je naravno prekinuta iako gostujući fudbaleri, paradoksalno, žele po svaku cijenu nastavak u strahu da bi eventualno ponavljanje meča odgovaralo favoritu iz Mönchengladbacha.

Zamjenski gol ne postoji, a pokušaj popravka ekserima je neuspješan. Zato sudija Gerd Meuser predlaže da preostala 2-3 minuta utakmice, po principu "drži vodu dok majstori odu", polomljenu stativu drže predstavnici Borussije i dječaci koji skupljaju lopte!

Predstavnici kluba iz Mönchengladbacha ne pokazuju volju da se na takav način završi utakmica jer se nadaju novom susretu u kojem će imati 90 minuta da zabilježe trijumf. Sudija Meuser čeka 12 minuta i potom prekida utakmicu…

borussia_werder_01.jpg - undefined

Foto: NDR

Nekoliko nedjelja kasnije, 29. aprila, Sportska komisija Bundeslige stavlja tačku na meč: Utakmica je registrirana službenim rezultatom 2:0 za Werder, a Borussija dodatno kažnjena s 1.500 maraka. "Bundesligaški klub mora uvijek biti spreman sanirati iznenadnu štetu na terenu", navodi se u obrazloženju. 

Šokantni poraz za zelenim stolom nije utjecao na ishod prvenstva. Borussija je uspjela osvojiti titulu, no slomljena stativa na Bökelbergu imala je dalekosežne posljedice. Na stadionima širom svijeta klubovi prelaze sa drvenih na metalne (aluminijske) golove koji će postati standard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije