Mundijal: Urugvaj - Francuska i Brazil - Belgija za polufinale

Radiosarajevo.ba
Mundijal: Urugvaj - Francuska i Brazil - Belgija za polufinale
Poslije dva dana pauze na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, na radporedu su mečevi četvrtfinala.

U naredna dva dana, u petak i subotu, pratit ćemo četiri meča.

Prvog dana četvrtfinala na programu su dvije utakmice u kojima se sastaju Urugvaj - Francuska te Brazil - Belgija, dok ćemo duele Švedska - Francuska i Hrvatska - Rusija imati priliku pratiti u subotu. 

Zanimljivo, u sva četiri meča sastat će se timovi sa sedam slova u naslovu države (na engleskom jeziku) protiv selekcija sa šest slova.

Urugvaj - Francuska

Prvi će na teren stadiona u Nižnjem Novgorodu, od 16 sati, najbolji nogometaši Urugvaja i Francuske.

U ovom duelu mnogi su prije Mundijala kada su pravili kostur završnice priželjkivali meč između Argentine i Portugala. No, i Leo Messi i Cristiano Ronaldo su već bili na aerodromu, a u četvrtfinalu ćemo gledati dva druga tima - Urugvaj i Francusku. 

Urugvajski napadač Edinson Cavani, strijelac tri pogotka na Mundijalu, povrijedio je list lijeve noge i njegov nastup protiv Francuske u četvrtfinalu je i dalje pod znakom pitanja.

Ljekari reprezentacije Urugvaja saopćili su da Cavani ima otok, ali da nije došlo do rupture mišića.

Oni nisu mogli da kažu kakve su šanse da as Paris Sen Germaina, koji na ovom Mundijalu briljira u tandemu sa Luisom Suarezom, zaigra danas u Nižnjem Novgorodu.

Samo je navedeno da je Cavani trenirati odvojeno od ekipe, da će ići na terapije i da će ljekari "pratiti njegov oporavak".

Okršaj u Nižnjem Novgorodu predstavljat će i duel velikih prijatelja, pošto će se jedni naspram drugih naći klupski drugovi iz madridskog Atletica (Godin i Jimenez protiv Griezmanna i Hernandeza), kao i saigrači iz PSG (ako bude igrao Cavani protiv Mbappea). 

Oni koji prate i vole kladionicu, zanimljiv podatak, u posljednjih pet utakmica između Francuske i Urugvaja vidjeli smo samo jedan gol i dva crvena kartona. 

Pogodak koji je djelo Suareza u posljednjoj prijateljskoj utakmici u junu 2013. godine, dok se svi sjećaju dva isključenja na Mundijalima 2002. i 2010. godine.

Nesretni su bili Thierry Henry u Japanu i Južnoj Koreji i Nicolas Lodeiro 2010. u Južnoj Africi.

Sudit će Nestor Pitana iz Argentine. 

Brazil - Belgija 

U drugoj četvrtfinalnoj utakmici, koja se od 20 sati igra u Kazanju, sastaju se Brazil i Belgija.

Karioke su u osmini finala rutinski slavile protiv Meksika (2:0), dok je Belgija imala puno problema protiv Japana (3:2), kada su 15 sekundi prije isteka nadoknade vremena postigli pogodak za konačnih 3:2.

Belgija djeluje impresivno otkako je selektorsku klupu preuzeo Roberto Martinez i u posljednje 23 službene utakmice ne zna za poraz. Blizu su bili na Grbavici protiv Bosne i Hercegovine (3:4, 7. oktobar 2017.), ali smo nešto slično već vidjeli u njihovom meču protiv Japana. 

Brazil je Svjetsko prvenstvo započeo neočekivanim remijem sa Švicarskom (1:1), a nakon toga nanizali su pobjede nad Kostarikom, Srbijom i Meksikom.

Nevjerojatno zvuči činjenica da je Brazil u posljednjih 15 službenih utakmica primio tek tri gola. 

Susret protiv Belgije propustiti će povrijeđeni krilni napadač Douglas Costa i važni veznjak Casemiro koji je suspendiran.

Na centru će biti srbijanski sudija Milorad Mažić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije