Modrić o Premijer ligi: Otkrio u koja tri grada u BiH mu je bilo najteže igrati

Radiosarajevo.ba
Modrić o Premijer ligi: Otkrio u koja tri grada u BiH mu je bilo najteže igrati
Facebook / Luka Modrić o Premijer ligi BiH

Mislimo i da ptice na grani znaju da je fenomenalni Luka Modrić jednu sezonu proveo u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Zvijezda Reala i najbolji igrač svijeta 2018. sezonu 2003./04. proveo je u Zrinjskom na posudbi iz Dinama.

Luka je podijelio dojmove iz tog vremena provedenog u Mostaru i Premijer ligi Bosne i Hercegovine u autobiografiji "Moja igra". 

''U ljeto 2003. iznenada se ukazala mogućnost posudbe u Zrinjski iz Mostara, člana Premijer lige Bosne i Hercegovine. Potpredsjednik tog kluba je bio Zdenko Džidić koji je imao odlične odnose s Dinamom, pa je dogovorio da na posudbu u Mostar odu njegov sin Ivica, Davor Landeka i Leonardo Barnjak. Kako su Davor i Ivica bili moji odlični prijatelji, predložili su mi da idem s njima u Zrinjski", prisjetio se Modrić pa dodao.

Luka Modrić najavio autobiografiju - Moja igra

Luka Modrić, kapitan hrvatske nogometne reprezentacije i zvijezda Reala, najavio je u ponedjeljak objavljivanje svoje knjige, autobiografije nazvane "Moja igra". "Veliko mi je zadovoljstvo najaviti skorašnji izlazak moje knjige. Sretan sam što ću podijeliti životnu priču sa svima vama te se nadam da ćete uživati u 'Mojoj igri'", saopćio je 34-godišnji nogometaš Real Madrida preko Twittera.

"S Mostarom sam kliknuo od prvog dana. Odmah sam osjetio zadovoljstvo. Smjestio sam se u stanu blizu stadiona pod Bijelim brijegom. Doduše, svaki dan sam morao prijeći tristo, četiristo stepenica na relaciji stan – stadion, ali nije mi smetalo. U stanu sam bio cimer s Davorom Landekom. Od velike pomoći mi je bio i Ivica Džidić jer je Mostar bio njegov rodni grad."

Modrić se potom prisjetio prve utakmice pod Bijelim brijegom u Mostaru.

''Prvu utakmicu pred mostarskom publikom ću dugo pamtiti. Gostovao je Čelik, a Zrinjski je pobijedio i ja sam odigrao odlično. Oko 50. minute su me počeli hvatati grčevi i ja sam morao van. No, publika me ispratila ovacijama. Tu se začeo super odnos između mene i navijača Zrinjskog koji će me pratiti do kraja boravka u Mostaru."

Veznjak Reala pamti gostovanja u Banjoj Luci, Zenici i Trebinju.

''To što sam do dolaska slušao u ligi, potvrdilo se i na terenu. Premijer liga je bila dosta gruba, a pogotovo je bilo teško igrati u gostima. Najgore je bilo u Trebinju, a za nijansu manje u Banjoj Luci i Zenici. Suci jednostavno nisu štitili gostujuće igrače. Dobio sam poprilične batine po nogama. U Trebinju su stradali moji najdraži štitnici s likom Ronalda koje mi je poklonio otac Stipe. Neki frajer mi je ušao na nogu metalnim čepovima kopački i probio rupu u plastičnom kostobranu'', otkrio je Modrić, piše Index.

Na tribinama je, sjeća se Modrić, bila dobra atmosfera, ali uz međunacionalne napetosti.

''U Premijer ligi BiH bilo je puno gledatelja na stadionima, pogotovo na utakmicama sa Širokim Brijegom, Sarajevom i Željezničarom. Znala se stvoriti dojmljiva atmosfera, ali su se osjećale i međunacionalne napetosti. Cijelu karijeru volio sam pojačani naboj na terenu i na tribinama, ali je tada u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bilo prilično nezgodnog ozračja. No, nije me bilo strah. Meni je u Zrinjskom i Mostaru bilo super. Kako sam se osjećao, najbolje svjedoči moja želja, koju sam prenio ljudima iz Dinama, da još godinu dana provedem na posudbi u Zrinjskom. No, u Dinamu su imali druge planove za mene."

U toj sezoni Zrinjski je završio na 11. poziciji, a Modrića su navijači proglasili igračem sezone.

''U Mostaru su me zadužili sjajnim odnosom prema meni. Dao sam najbolje od sebe i oni su to prepoznali. Dobio sam puno pohvala, pričalo se da sam jedan od najboljih igrača lige. Meni je bilo najdraže priznanje ''Filip Šunjić – Pipa'' koje dodjeljuju navijači Zrinjskog Ultrasi onom igraču kojeg smatraju najboljim u sezoni. Važno mi je zbog još jednog detalja – bio je to moj prvi individualni trofej u seniorskom nogometu", ispričao je hrvatski kapiten, koji je nakon sezone u Zrinjskom bio na posudbi i u Interu iz Zaprešića, nakon čega se vratio u Dinamo i potom potpisao za Tottenham, a na kraju stigao i do Reala, za koji nastupa već osam godina i s kojim je osvojio, između ostalog, četiri Lige prvaka, tri zaredom, kao i sva priznanja za najboljeg na svijetu, čime je prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije