Mijatović kažnjen zbog malverzacija u Španiji: Uzeo 1.000.000 eura

0
Radiosarajevo.ba
Mijatović kažnjen zbog malverzacija u Španiji: Uzeo 1.000.000 eura
Foto: Screenshot / Predrag Mijatović

Predrag Mijatović, čuveni fudbaler i nekadašnji funkcioner Real Madrida, sankcionisan je od strane Poreske uprave Španije zbog toga što nije prijavljivao tačne iznose prihoda i drugih sredstava koja je dobio od različitih agenata tokom posredovanja u transferima, ali u periodu pošto je napustio funkciju u kraljevskom klubu, tvrdi madridski list El Periodico.

El Periodico prenosi i da je Mijatović netačne iznose predstavljao kroz obračune i da su nadležni organi uočili značajne nepravilnosti tokom provjera papira.

Presuda Vrhovnog suda u Madridu, za prekršaj koji se vodi kao veoma ozbiljan, donesena je 22. decembra, ali novinari El Periodica su tek sada dobili uvid u nju.

Novi detalji nesreće u Beogradu: Povrijeđeno 14 osoba

Novi detalji nesreće u Beogradu: Povrijeđeno 14 osoba

Slavni Crnogorac je kažnjen novčano, a Mijatović je 2009. godine napustio mjesto sportskog direktora u Realu.

Mijatović je tvrdio da po napuštanju Reala nije radio kao posrednik u transferima. Ipak, inspektori su iznijeli dokaze da su mu razni agenti plaćali za usluge u kešu i u vidu kompenzacija.

Prekrasna Aneta: Supruga Peđe Mijatovića se skinula na plaži

Prekrasna Aneta: Supruga Peđe Mijatovića se skinula na plaži

Poreska uprava je otkrila i nezakonite pozajmice. Predrag je, prema navodima El Periodica, izvukao milion eura iz dvije kompanije u Švicarskoj koje su u njegovom vlasništvu, iako vlasti u Španiji nisu znale da one postoje. Tako je finansirao poslove koje je imao u Španiji, a preko tih kompanija je, navodno, kupio kuću u La Moralehi, bogatom dijelu Madrida.

Samo za 2012. godinu na osnovu poreza na prihod, ako Vrhovni sud kao posljednja instanca u žalbenom postupku potvrdi presudu, iznos kazne i dugovanja biti 285.000 eura.

Vrhovni sud pravde podržao je zaključke do kojih je došla Poreska uprava detaljnom istragom, čak se govori i o simulaciji zajma do milion i po eura od agenta koji je orbitirao u madridskom okruženju tokom poslednje dvije decenije.

U pitanju je, kako navodi El Periodico, Vlado Lemić, srpski agent i bivši fudbaler koji je sa Mijatovićem imao poslovne kontakte u vreme dok je ovaj bio sportski direktor Real Madrida. Rezultat tog poslovnog odnosa, kaže se dalje, su transferi Royston Drenthea 2007. godine za 14.000.000 eura i Klaas-Jan Huntelaara dvije godine kasnije za 27.000.000 eura.

Novac dolazi od Lemića do Mijatovića i niko od njih nije na adekvatan način pratio taj proces, koji je za četiri godine dostigao sume od 800.000 do 1.500.000 eura - piše u zaključku inspektora, koji naglašavaju da tokom 2011. i 2012. godine visina isplata varirala, mada su kasnije iste bile isplaćivane u tačno određeno vrijeme.

Mijatović o Jugoslaviji: Bili bismo prvaci svijeta da smo ostali zajedno

Mijatović o Jugoslaviji: Bili bismo prvaci svijeta da smo ostali zajedno

Sud je tako ukazao i na to da su obojica znali šta se dešava, jer sve bile organizovane redovne tromesečne isplate koje idu preko 50.000 eura i bile su podeljene u dijelove direktno Mijatoviću i njegovim firmama kako bi se izbjegla kontrola Banke Španije. Zašto nadležni organi smatraju da su bile simulirane pozajmice, piše dalje da nije bilo nikakvih kamata, a sve troškove transakcija je snosio onaj koji je novac prenosio na drugog.

U septembru prošle godine, El Confidencial je objavio da se na aukciji našla Mijatovieva kuća u Marbelli vrijedna 613.400 eura. Razlog toga je da se namiri dug koji je nekadašnji fudbaler imao prema Poreskoj upravi, koja je procijenila njegovu nekretninu, u luksuznom dijelu Marbelle na 360.449 eura, što je skoro upola manje novca. Nekoliko sati prije kraja roka, Mijatović je platio Poreskoj upravi traženu sumu novca, kako njegova kuća ne bi bila prodata za 206.000 eura, što je u tom trenutku bila najviša ponuda.

Taj dug, kako tvrdi pomenuti sajt, vezan je za poreski dug iz 2011, odnosno iz godine prije slučaja koji se našao na dnevnom redu Vrhovnog suda pravde u Madridu. Izvori iz Poreske uprave potvrdili su Periodiku da je Mijatović stari poznanik iste. Još 2017. godine je bio optužen za pronevjeru 603.000 eura, zbog čega su mu nadležni organi prijetili da će mu oduzeti vilu u Mijasu, kako bi se otplatili dugovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije