Male su šanse da pogodite koga je portugalski selektor stavio na prvo mjesto najboljih nogometaša

0
Radiosarajevo.ba
Male su šanse da pogodite koga je portugalski selektor stavio na prvo mjesto najboljih nogometaša
Foto: FIFA / Lionel Messi

Gotovo u pravilu su nogometni izbori čista formalnost jer se obično zna ko će pobijediti, ali ponekad se dogode iznenađenja.

Svakako je iznenađenje, i to poprilično, to što je Lionel Messi osvojio nagradu za najboljeg igrača svijeta po izboru FIFA-e za 2023. godinu.

Nije sporno da je Messi zaslužio sve nagrade za 2022. godinu jer je osvojio naslov prvaka svijeta i imao dobru sezonu u PSG-u, ali nije jasno kako je on izabran kao "The Best" i za prošlu godinu kada je od ljeta u Americi i igra polurevijalni nogomet?

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Jedan Erling Haaland osvojio je Ligu prvaka, englesko prvenstvo i FA Kup, te zabio najviše golova od svih. Bio je doduše jako blizu Messiju u izboru i izgubio u fotofinišu.

Ipak, jedna je vijest posebno odjeknula, a kaže da je portugalski selektor Roberto Martinez stavio je Hrvata Marcela Brozovića na prvo mjesto svoje liste kojom je glasao za najboljeg nogometaša na svijetu, piše portal Direktno.

Marcelo Brozović
Goal.com: Marcelo Brozović

Odmah se postavlja pitanje zašto je po njemu baš hrvatski veznjak bio igrač koji je obilježio prošlu sezone, a ne, primjerice, osvajač nagrade Lionel Messi ili drugoplasirani Erling Haaland? Odgovor je ponudio sam Martinez.

"Individualne nagrade subjektivna su stvar i one proizlaze iz momčadi. Brozović je imao dobru i zanimljivu sezonu i po meni minimalno je važno to što nije osvojio titule. On predstavlja stil igre kakvim je Hrvatska igrala na Svjetskom prvenstvu, a tu snimku treba sačuvati i pokazivati generacijama koje dolaze. Bio je uspješan i s Hrvatskom i s Interom", objasnio je Martinez.

Lionel Messi osmi put najbolji igrač svijeta prema izboru FIFA-e

Lionel Messi osmi put najbolji igrač svijeta prema izboru FIFA-e

Lijepa je ovo pohvala za Brozovića koji je u Katru uzeo broncu, spada u 2022. godina, a sa Interom igrao finale Lige prvaka i tijesno izgubio od Manchester Citya. Ujedno je ovo potvrda da pohale ponekad dođu sa adrese koju niko ne očekuje.

Roberto Martinez nije bilo ko. Ovaj 50-godišnji Španjolac poznato je trenersko ime, vodio je Everton, Wigan i Swansea u Premier ligi.

Šest godina bio je selektor jake Belgije, te je od lani selektor Portugala. To su vrlo ozbiljne reference i utoliko pohvale Brozu nose još veću težinu. Zanimljivo, Martinez nije bio jedini koji je Brozovića stavio na prvo mjesto. Isto je učinio i kosovski selektor Primož Gliha, ali je on puno manje poznato ime, pa je to prošlo donekle "ispod radara".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije