Lijepe vijesti za armiju navijača Plavih: FK Željezničar prepolovio dug

1
Fena
Lijepe vijesti za armiju navijača Plavih: FK Željezničar prepolovio dug
Foto: Facebook / Amira Uzunović i Edis Kovačević

Na današnjoj pres-konferenciji Fudbalskog kluba Željezničar predsjednik Edis Kovačević i direktorica Amira Uzunović govorili su o aktuelnim temama, a poseban akcenat bio je na finansijama, sportskom dijelu, izgradnji južne tribine, projektu Plavi štit, novom šopu i izgradnji biletarnice.

Kovačević navodi da je uprava kluba u svečanoj atmosferi, povodom obilježavanju 102 godine kluba, htjela prenijeti pozitivne poruke o poslovanju i upoznati javnost "o projetkima koje imaju paralelno sa saniranjem onoga što se zove prošlost kluba, do iskoraka što se zove budućnost".

"Kada su u pitanju finansije, mi smo imali neko obraćanje prije tri mjeseca gdje smo rekli da smo dug koji je na dan preuzimanja kluba bio 8,7 miliona KM smanjili na 5,2 miliona KM. Ono što danas možemo reći sa projekcijom na dan 31. decembra je da će taj dug biti smanjen za milion maraka i na 31. decembra očekujemo da će dug biti 4,3 miliona. Za nepune dvije godine kada smo u februaru 2022. krenuli u akciju učlanjenja, u akciju spašavanja kluba, uspjećemo dug krajem godine da prepolovimo i naravno ne samo to, već smo u te dvije godine plaćali sve naše redovne tekuće obaveze, plate, doprinose, održavanje terena, prevoz i sve druge obaveze - kazao je Kovačević.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Navodi da je to mjesečno oko 320.000 KM, koje se moraju obezbijediti svakog prvog, a li da su i pored toga uspjeli dug prepoloviti.

Edis Kovačević

"To je veliki iskorak i ostajemo veoma posvećeni toj strategiji dugoročnoj održivosti. Džaba titule, džaba sve, ako vam je blokiran račun. Sve smo to imali i ne želimo se više nikada dovesti u takvu situaciju. Naš apsolutni prioritet ostaje sanacija dugova i to ide dobro, da ne kažem0o odlično", govori Kovačević.

Najavio je da će uprava napraviti nove iskorake i staviti klub u okvire da klub može pojačano investirati u prvi tim.

"Mi ćemo samo ove godine skinuti 2,5 miliona duga. To je nekih 200.000 mjesečno. E da to ulažete u sport, rezultati bi bili vidljiviji. S obzirom na to da smo naslijedili situaciji kakvu smo naslijedili, sada je prioritet da se prošlost sanira. Blizu smo postizanja cilja, svi naši navijači su svjesni, imamo strpljenje, imamo i mi i sa našim prvim timom koji je igrao Evropu, ostvario lijep uspjeh, učinio nas ponosnim i mi ostajemo u ovoj našoj strategiji tako da bude dugoročno održiv. Ne želimo na Grbavici više mislimo o licenci, to će se podrazumijevati i to ne smije biti tema", kazao je Kovačević.

Predsjednik FK Željezničar najavio je da će početkom novembra biti rapisan tender za prvu fazu radova izgradnje južne tribine gdje se mora riješiti klizište i pitanje stabilnosti tribine.

Amira Uzunović

"Vidjet ćemo kako će radovi napredovati, kojom dinamikom. U najboljem scenariju to bi bilo da jug otvorimo na početku naredne sezone i da ga otvorimo u julu. Najbitnije je da krenemo u to, sve što se krene i započne, to će se i završiti. Bitno je da uradimo kvalitetno. Jug je za nas posebna tribina i ja sam lično sretan što to kreće da se radi u mom mandatu. To je nama ogromna satisfakcija", rekao je Kovačević.

Direktorica FK Željezničar Amira Uzunović naglasila je da je izgradnje južne tribine najznačajniji projekat kluba, te da su u junu dobili urbanističku saglasnost i pristupili prikupljanju dokumentacije za građevinsku dozvolu.

"Ukoliko sve bude u redu, danas, najkasnije sutra, Općini predati zahtjev za izgradnju južne tribine i ne sumnjam da će afirmativno odgovoriti na naš zahtjev. Svi projekti su rađeni u sinergiji svih članova upravne strukture kluba. Pozadinski se rade i ostale aktivnosti vezano za izradu ostalog projekta sanaciju klizašti i sve druge propratne radnje. Ako sve bude prema planiranoj dinamici u novembru ćemo krenuti sa prvim koracima vezano za izgradnju tribine", naglasuila je Uzunović.

Za istočnu tribinu na stadnionu Grbavica navlašava da su dobili urbanističku saglasnost za izgradnju poslovnih prostora i definiciju izgleda.

"Klub trenutno pronalazi model kako će biti koncipirane poslovne jedinice i onda ćemo krenuti u prikupljanje dokumentacije za ishodovanje građevinske dozvole i plan je to predati do kraja godine. Prioritet je gradnja juga, ali vjerujem da ćemo paralelno sa tim moći odgovoriti izazovima izgradnje poslovnih prostora", kazala je Uzunović.

Također je najavila da će u narednih mjesec-dva otvoriti novu biletarnicu i fan shop u saradnji sa tehničkim sponzorom Macronom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije