Liga prvaka: Sarajevo traži čudo protiv velikog Celtica

Radiosarajevo.ba
Liga prvaka: Sarajevo traži čudo protiv velikog Celtica
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sjajna atmosfera na Koševu

Fudbalski klub Sarajevo večeras će na stadionu Asim Ferhatović Hase u prvom kolu kvalifikacija za UEFA-inu Ligu prvaka na svom terenu ugostiti prvaka Škotske - Celtic FC.

Bit će to drugi put da Sarajevo igra službenu utakmicu protiv jednog britanskog kluba u svojoj historiji i treći put da jedan škotski klub dolazi na naš najveći stadion nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Bordo tim je prije 52 godine ugostio Manchester United u drugom kolu Kupa prvaka. Bilo je 0:0 na stadionu Koševo, a 2:1 u revanšu za Engleze. Te godine United je postao prvak Europe. Posto je drugi klub s Otoka koji je ostvario taj rezultat, a zanimljivo je da je sezonu ranije upravo današnji protivnik Sarajeva - Celtic stigao do "uhatog" trofeja.

Noćas sam sanjao stadion Koševo, bordo dresove i svoju malu zastavu...

Ipak ovo neće biti prvi put da na stadionu Asim Ferhatović Hase gostuju klubovi iz Škotske. Dva predstavnika ove zemlje na našem najvećem stadionu gostovala su kod Fudbalskog kluba Željezničar. Plavi jesu oba puta okončali takmičenje nakon duela sa Škotima, ali su oba puta ostali neporaženi na Koševu. Sa Kilmarnockom je bilo 1:1, a sa Heartsom 0:0.

"Ne igra se baš tako često na ovom nivou sa Celticom. Čast je biti učesnik i kao trener i kao fudbaler i kao gledalac. Celtic jeste favorit, ali mi ćemo dati sve od sebe. Za šta će to biti dovoljno vidjet ćemo. Igrači žive za ovakve utakmice, ali treba biti smiren i oprezan. Pokušali smo se upoznati sa Celticom, prikupili smo dosta informacija, a za šta će to biti dovoljno to ćemo vidjeti", kazao je Musemić uoči velike utakmice Bordo tima.

Sarajevo je u odnosu na prošlu sezonu kada je osvojilo prvu duplu krunu i suvereno dominiralo Premijer ligom Bosne i Hercegovine slabije za Mujakića, Kapića, Adukora (nije igrao na proljeće), Bekića, Šofranca i Halilovića, dok su nova imena u Titovoj 38b Oremuš, Šerbečić, Letić, Guzina, Milanović i Gavrić. Resić i Crnički će igrati na posudbi naredne sezone.

Za duel sa Celticom Musemić neće moći računati na sve fudbalere. Dupovac je povrijeđen, a to vrlo vjerovatno znači da će prvu utakmicu u štoperskom tandemu Lazić i Šerbečić igrati upravo protiv Celtica. Na lijevom beku neće biti Letića, kao ni Pidre od ranije na desnom. A veliki hendikep je neigranje Stanojevića koji je zbog prošlosezonske povrede vjerovatno izgubljen do sljedeće polusezone za Musemića.

Celtic je u Sarajevo doputovao sinoć u 19 sati, a Škoti su odlučili da ne treniraju na stadionu Asim Ferhatović Hase. Smjestili su se u hotel i tu će biti do duela sa Sarajevom. Najveća zvijezda ove ekipe Celtica je Kieran Tierney, 21-godišnji bek kojeg u svojim redovima žele vidjeti Arsenal i Napoli i koji će značajno napuniti kasu ekipe sa Celtic Parka. Osim Tierneya koji je pod znakom pitanja Lennon neće računati na još dva fudbalera Celtica. Iz Glasgowa u Sarajevo nisu doputovali Marian Shved i Jack Hendry.

"Odradili smo pripreme u Austriji. Grupna faza Lige prvaka je fantastična i to je ono što želimo. Dobili smo teškog protivnika u prvom pretkolu. Liga prvaka nama znači puno. Imamo osam utakmica do toga cilja. To je praktično četvrtina sezone, put je težak. Zadnja linija Sarajeva je jako dobra, štoperi i desni bek. Svjesni smo kako je ovo teška utakmica. Spremili smo se najbolje što smo mogli. Idemo korak po korak.

Čak i u ovom prvom pretkolu čeka nas težak zadatak. Sarajevo nije loša ekipa, očekuje nas i napeta atmosfera. Većina ovih igrača je spremna da igra fudbal u grupnoj fazi.Nismo trenirali zbog toga što smo odradili trening kući i to je odluka koju smo donijeli ranije i nešto na šta smo već navikli ranije. Rano je da uzimamo ulogu favorita.

Ne uzimamo ništa zdravo za gotovo. Igraju se dvije utakmice. Želimo odnijeti dobar rezultat kući, gdje će nam biti lakše da igramo. Bosna i Hercegovina ima talentovane igrače. Kada samo pomislite na Džeku i Pjanića... Veliki sam obožavatelj igrača iz BiH", kazao je Lennon.

Pravdu na utakmici dijelit će Šveđanin Glenn Nyberg, a susret je na rasporedu u 19 sati i 45 minuta na stadionu Asim Ferhatović Hase. Revanš će se igrati 17. jula na Celtic Parku u Glasgowu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije