Liga prvaka: Noć kada je Bosanac Irfan Peljto ušao u historiju, a City i Real slavili važne pobjede

2
A. S.
Liga prvaka: Noć kada je Bosanac Irfan Peljto ušao u historiju, a City i Real slavili važne pobjede
Foto: EPA-EFE / S utakmice Leipzig - Real Madrid

Na dva terena, vruća terena u Danskoj i Njemačkoj odigrani su prvi susreti osmine finala Lige prvaka.

FC Kopenhagen je dočekao City, a Leipzig slavni Real Madrid. Uz sve to utorak, 13. februara je i za anale bh. nogometa - Irfan Peljto je prvi Bosanac koji je sudio u nokaut fazi Lige prvaka.

Krenimo redom...

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

FC Kopenhagen - Manchester City 1:3

Sastav iz Engleske je u 11. minuti došao u vodstvo. Foden je krasno podvalio loptu za De Bruyne, a Belgijanac uletio je u prazan prostor i mirno, po tlu, pogodio suprotni ugao (0:1).

Kopenhagen je šokirao navijače Cityja u 34. minuti. Ederson je pogriješio u dodavanju. Poslao je loptu u noge Elyounoussija, čiji je udarac bio blokiran. Međutim, lopta se odbila u noge Mattssona koji je lijepo pogodio u desni ugao za 1:1.

Kada se čekao kraj prvog dijela, City je ponovno u prednosti. De Bruyne je u 45. minuti bio u ulozi asistenta. Želio je dodati Silvi pa je lopta, uz odbijanac od Kopenhagenova strijelca Mattssona, završila kod Portugalca, koji je malim dodirom proslijedio u gol za 2:1 za Engleze.

Konačnih 3:1 u 93. minuti postavio je - Foden nakon povratne lopte De Bruynea.

Leipzig - Real Madrid 0:1

Real je slavio sa 1:0. Jedini gol je postignut u 48. minuti. Strijelac je Brahim Diaz. Sjajna solo-akcija Realovog igrača. Prošao je tri nogometaša Leipziga i zatim lijevom nogom s ruba šesnaesterca neobranjivo pogodio dalji ugao gola.

Inače, najbolji bh. nogometni sudija, Irfan Peljto (39), u utorak navečer, 13. februara, bio je glavni sudija na ovom meču.

Ovo je biti prvi put u historiji bh. nogometa da sudija iz Bosne i Hercegovine sudi nokaut fazu Lige prvaka.

Proteklih dana o Irfanu Peljti raspisali su se i najpoznatiji španjolski mediji, AS i Marca.

Leipzig je na startu osmine finala Lige prvaka došao u vodstvo protiv Real Madrida, ali je pomoćni bh. sudija Senad Ibrišimbegović dosudio ofsajd poziciju nakon gola Benjamina Šeška.

Uslijedili su protesti, a najbolji bh. sudija je dobio signal iz VAR sobe da je gol opravdano poništen, što su navijači Reala nagradili aplauzom. Odlična odluka našeg Ibrišimbegovića.

Inače, mnogi se pitaju koliko Irfan Peljto zarađuje sudeći u mečevima Lige prvaka. 

Prema dostupnim podacima koje su objavio Metro, glavni sudija u nokat fazi Lige prvaka za svaku odsuđenu utakmicu dobije nešto više od 6.000 eura (12.000 KM).

Irfan Peljto: 'Kad se kod nas uvede VAR, neće se očistiti nogomet'

Irfan Peljto: 'Kad se kod nas uvede VAR, neće se očistiti nogomet'

Sudijama su naravno pokriveni i troškovi vezani za utakmicu, uključujući transfere s aerodroma do hotela i obratno, kao i troškovi smještaja.

Inače, Peljti sve pohvale za izdanje u utorak. Pohvale i pomoćnicima. Bravo, svaka čast.

U srijedu, 14. februara, sastaju se Lazio -Bayern, PSG - Real Sociedad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije