Legende Želje i Sarajeva dale svoja predviđanja za sarajevski derbi

1
N. Žunić
Legende Želje i Sarajeva dale svoja predviđanja za sarajevski derbi
Foto: Kolaž / Legende FK Sarajevo i FK Željezničar pred sarajevski derbi

Utakmica između FK Sarajevo i FK Željezničar, poznatija kao sarajevski derbi, nešto je što se čeka danima, sedmicama, pa čak i mjesecima. 

Najvatreniji navijači oba kluba zaokruže datum na kalendaru i željno iščekuju utakmicu svog tima. Koji god od timova pobjedi, slavi se do kasno u noć, a u narednim danima poraženi bježe od stalne, ali zdrave 'zezancije' od svojih kolega iz 'drugog tabora'. 

FK Sarajevo i FK Željezničar će u nedjelju, 8. oktobra, odigrati jubilarni 150. sarajevski derbi. Zbog toga je ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala nekoliko legendi obje ekipe, kako bi dali svoj komentar na ovaj meč. 

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Simon Rožman najavio derbi: 'Jedva čekamo utakmicu, želimo biti agresivni...'

Simon Rožman najavio derbi: 'Jedva čekamo utakmicu, želimo biti agresivni...'

Bivši selektor Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić legenda je FK Sarajevo. On je u Bordo dresu odigrao 241 ligašku utakmicu, postigao 25 pogodaka, a na Koševo je, zajedno sa svojim saigračima, donio i titulu fudbalskog prvaka Jugoslavije za sezonu 1984-85. 

On je za portal Radiosarajevo.ba kratko rekao: 

"Očekujem veliki, hrabri i fudbalski derbi. Očekujem dupke pun stadion i želim dobru fudbalsku predstavu." 

Faruk Hadžibegić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Faruk Hadžibegić

Naravno, Hadžibegić je dodao i da je uz Bordo tim te najavio njihovu pobjedu. 

Još jedna istinska legenda kluba sa Koševa je Almir Turković. Popularni Zeka je trenutno zaposlen u NK Osijek, a radio je i za FK Sarajevo, nakon karijere gdje je u Bordo dresu odigrao 87 utakmica u četiri navrata, a tu je i počeo i završio svoju bogatu karijeru, gdje je odigrao i 11 mečeva za nacionalni tim. 

On je izjavu za naš portal iskoristio za žestoke kritike upravi FK Sarajevo.

Hrvati Bosanca proglasili kraljem HNL-a: Ovo je njegova životna priča

Hrvati Bosanca proglasili kraljem HNL-a: Ovo je njegova životna priča

"Ne znam šta da kažem za utakmicu. Predsjednik Mirvić je nas sve bivše igrače sklonio iz kluba a sad očekuje da mu mi najavljujemo derbi i pravimo atmosferu pred utakmicu. Najbolje da on daje izjave ili direktorica, a mogu i ovi što mu vode sportsku politiku kluba", rekao je Turković, ali je dodao i rečenicu koja će obradovati sve navijače FK Sarajevo.

"FK Sarajevo će biti, sve drugo će proći", rekao je za kraj Almir Turković. 

Almir Turković
Foto: Arhiv: Almir Turković

U 'plavom' taboru, za portal Radiosarajevo.ba izjavu je dao Hadis Zubanović. On je omiljen igrač među navijačima Željezničara, zbog svog legendarnog pogotka u 90. minuti za titulu u sezoni 1997-98. Zubanović je inače odigrao 140 utakmica za FK Željezničar u svojoj karijeri, te je postigao 44 pogotka

Zubanović je rekao: "Derbi je poseban događaj, ima posebnu energiju. Sad, ja nikako ne mogu biti objektivan, kao niko iz Sarajeva. Navijamo za Bordo ili za Plave, a u derbiju nema favorita. Mislim da će biti dobra utakmica, obje ekipe ulaze s puno samopouzdanja. Željo, nakon što je pobijedio važan, težak meč protiv odličnog protivnika u prethodnom kolu, te Sarajevo, koje već u kontinuitetu igra odlično pod trenerom Rožmanom."

Dodao je još: "Nadam se da će biti dobar susret i da ćemo vidjeti puno golova, a ja ću, naravno, navijati za Željezničar.

Hadis Zubanović
Arhiv: Hadis Zubanović

Još jedna legenda FK Željezničar je Nikola Nikić. On je odigrao čak 200 utakmice za klub s Grbavice te postigao 45 pogodaka. Sada radi kao trener Bratstva iz Gračanice, a kratko je prokomentarisao današnji derbi nakon utakmice svog tima.

"Uvijek svi žele da pobijedi ekipa koja nije favorit. Favorit je Sarajevo, a pobijedit će Željezničar", rekao je Nikola Nikić za Radiosarajevo.ba. 

Utakmica će biti u direktnom TV prijenosu na kanalu Arena Sport 1, a u tekstualnom prijenosu na portalu Radiosarajevo.ba možete pratiti dešavanja sa duela sa Koševa iz minuta u minutu.

/ Anketa

Sarajevo i Željo igraju najveći bh. derbi - ko će pobijediti?
Rezultati

Jubilarni derbi: Ko je do sada bio uspješniji?

FK Sarajevo i FK Željezničar će odigrati svoj jubilarni 150. derbi, a statistika kaže da dosada prednost ima - neriješen rezultat. 

Naime, u dosadašnjem toku ovog velikog rivalstva, 58 puta je na semaforu na kraju meča stajao neriješen rezultat. 

Što se tiče pobjeda, tu vodi FK Željezničar, s ukupno 46 pobjeda u vječitom derbiju. 

Ipak, FK Sarajevo ima 44 pobjede i može se približiti trijumfom na samo jednu pobjedu manje od svog gradskog rivala. 

Favorit je definitivno Bordo tim - FK Sarajevo se bori za sam vrh tabele, te imaju samo jedan poraz u prethodnih osam utakmica. Uz to, igraju na domaćem terenu, a Horde zla su opet na svom Sjeveru. 

Željezničar je napokon pobijedio u prethodnom kolu, nakon pet vezanih izgubljenih utakmica. Ipak, uz podršku svojih vjernih Manijaka, te malo samopouzdanja, ne treba isključiti ni pobjedu FK Željezničar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije