Kvalifikacije za EURO: Zmajevi traže pozitivan početak kvalifikacija, protivnik neugodni Island

2
N. Žunić
Kvalifikacije za EURO: Zmajevi traže pozitivan početak kvalifikacija, protivnik neugodni Island
Foto: Anadolija / Trening reprezentacije BiH uoči susreta sa Islandom

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će se susresti s reprezentacijom Islanda u prvom kolu grupe J, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se održati 2024. godine u Njemačkoj. 

Naši Zmajevi traže pozitivan početak kvalifikacija protiv reprezentacije Islanda, protiv koje nikada nismo igrali u historiji. Osim ove dvije reprezentacije, u grupi J su još Portugal, Slovačka, Luksemburg i Linhenštajn

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovaj duel ulazi u dosta čudnoj situaciji. Moral i samopouzdanje su visoko zbog plasmana u elitnu grupu Lige nacija, koji smo osigurali pobjedom nad Crnom Gorom još u septembru prošle godine. 

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Međutim, od tog septembra smo ostali bez selektora Ivayla Peteva, koji je, kroz kritike navijača i medija, izvukao odličan rezultat za naše Zmajeve. Zamijenio ga je Faruk Hadžibegić. On je bio fantastičan fudbaler, ali je pitanje koliko može s trenerskog mjesta

Kada još tome pridodamo povredu Miralema Pjanića, koji je po rezimeu najbolji vezni fudbaler naše reprezentacije, to mogu biti razlozi zašto ne treba biti pretjerano optimističan pred ovaj meč. 

Zmajevi su spremni: Završen je posljednji trening uoči utakmice sa Islandom

Zmajevi su spremni: Završen je posljednji trening uoči utakmice sa Islandom

Naravno da je naš glavni adut bio i ostao Edin Džeko, ali veliki broj mladih igrača je tu i oni su budućnost Zmajeva.

Benjamin Tahirović iz Rome privlači najviše pažnje, ali ne treba zaboraviti i Amara Dedića, Anela Ahmethodžića, Dennisa Hadžikadunića i još nekoliko imena. 

Međutim, za pobjedu protiv Islanda neće nam pomoći najbolja imena na svijetu, već veliki trud i rad na terenu.

Islanđani nisu tehnički najpotkovanija ekipa, niti su blizu forme koja ih je odvela do četvrtfinala Europskog prvenstva 2016. ili grupne faze Svjetskog prvenstva 2018. godine. 

Selektor Islanda pred meč sa Zmajevima: 'Došli smo sa željom i nadom za pobjedom'

Selektor Islanda pred meč sa Zmajevima: 'Došli smo sa željom i nadom za pobjedom'

Ono što im fali u tehnici nadoknađuju radom na terenu. Islanđani trče svih 90 minuta bez iznimke, te ne odustaju ni od jedne lopte. Ne trebamo dopustiti da nas zavara njihova forma, koja kaže da imaju samo dvije pobjede u prethodnih godinu i pol dana

Nažalost po naše Zmajeve, trud i rad je obično bio problem za našu reprezentaciju, posebno protiv reprezentacija niže ili srednje kvalitete, poput Islanda. 

Ostaje nada da će mladi igrači biti dovoljno motivisani da po radu i trudu budu na istom, ili idealno većem, nivou kao njihovi protivnici. Ako se to desi, onda možemo očekivati da će naš kvalitet biti presudan te da ćemo uspjeti pobijediti ekipu sa sjevera Europe. 

Ovaj susret počinje u 20:45, a osim na kanalu BHRT, možete ga pratiti i u tekstualnoj formi na portalu Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije