Koševo se sprema za slavlje: Kako su dočekane dosadašnje titule FK Sarajevo

J. M.
Koševo se sprema za slavlje: Kako su dočekane dosadašnje titule FK Sarajevo
Foto: Tempo / Slavlje nakon prve titule 2. jula 1967. godine

Fudbaleri i navijači Sarajeva pripremaju se za slavlje. "Bordo" tim danas od 17 sati na Stadionu Asim Ferhatović Hase dočekuje Zvijezdu 09, a u slučaju pobjede (ili remija ili poraza, uz kiks Zrinjskog), ne Koševo će stići titula šampiona BiH. Ekipa koju s klupe predvodi Husref Musemić ima priliku da prvi put u klupskoj historiji osvoji duplu krunu.

Uoči današnje utakmice želimo podsjetiti na dosadašnje titule Sarajeva koje imaju nešto zajedničko: Sve su ovjerene na Koševu! Bit će izostavljena samo titula iz sezone 1998-99 kada fudbaleri Sarajeva nisu imali priliku da prvo mjesto iz šampionata NSBiH ovjere u play-offu s klubovima iz tadašnje lige HB.   

2. juli 1967. godine: Sarajevo – Čelik 5:2

Remijem u pretposljednjem kolu na Maksimiru protiv Dinama (0:0), fudbaleri Sarajeva zadržali su dva boda uoči posljednje runde Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1966-67. Na Koševo je 2. jula 1967. godine došao već otpisani Čelik, a pulenima Miroslava Mehe Brozovića bio je dovoljan i bod za prvu titulu.

Bordo tim istrčao je u sastavu: Sirćo, Fazlagić, Vujanović, Jesenković, Bajić, Prljača, Šiljkut, Prodanović, Makić, Musemić, Antić. Na tribinama se okupilo oko 30.000 navijača iako je glavni grad BiH pogodio pljusak uoči utakmice.

Bordo tim uoči posljednje utakmice protiv Čelika - undefined

Bordo tim uoči posljednje utakmice protiv Čelika (Foto: FK Sarajevo)

Tribine su proključale u 7. minutu kada je Vahidin Musemić savladao Vranješa za 1:0. No, onda šok za navijače Sarajeva: Muhamed Ćerimagić postiže dva gola i Zeničani u 21. minutu vode 1:2.

Bio je signal za fudbalere Sarajeva da barem privremeno zaborave na slavlje, zaigraju ozbiljnije, pa su do odmora rezultat preokrenuli Musemić (2) i Boško Antić. U finišu utakmice, u 81. minuti, Boško Prodanović postiže gol za konačnih 5:2 i prvu titulu u vitrinama Sarajeva.

30. juni 1985. godine: Sarajevo – Crvena zvezda 2:1

Scenario vrlo sličan prvoj tituli desio se 18 godina kasnije. Sarajevo je u dramatičnoj utakmici 33. kola izvuklo bod u Skoplju protiv Vardara (2:2), a kako je gradski rival Željezničar na Koševu igrao neriješeno s Hajdukom (4:4), pulenima Boška Antića bio je dovoljan bod u posljednjem susretu s Crvenom zvezdom.

Pred 45.000 gledalaca na Koševu Sarajevo je igralo u sastavu: Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Janjoš, Jozić, Hadžibegić, Jakovljević, Vukičević, Musemić, Merdanović, Pašić.

U 23. minutu Husref Musemić je savladao Ljukovčana za 1:0 da bi sve dileme riješio Dragan Jakovljević na centaršut Predraga Pašića u 75. minutu. Boško Đurovski je pet minuta prije kraja samo ublažio poraz Zvezde koja je 30. juna 1985. na Koševu predala krunu novom šampionu Sarajevu.

23. maj 2007. godine: Sarajevo – Radnik 5:0

"Bordo" tim je u posljednju utakmicu šampiona u sezoni 2006-07 ušao s bodom prednosti ispred Slavije, a titula je ovjerena u duelu s bijeljinskim Radnikom. Ekipa Sarajeva, koju je s klupe predvodio Husref Musemić, pred 25.000 gledalaca na Koševu igrala je u sastavu: Alaim, Muharemović, Hadžić, Marsijano, Šaranović, Milošević, Ihtijarević, Grujić, Obuća, Kurto, Repuh.

Radnik, koji je već ispao iz Premijer lige BiH, igrao je praktično s juniorima, i nije bio dorastao protivnik novom bh. šampionu. Utakmica je završena pobjedom Sarajeva 5:0, a strijelci su bili Ihtijarević, Šaranović (2) i Grujić (2).

30. maj 2015. godine: Sarajevo – Sloboda 3:1

Sezona 2014-15 bila je turbulentna za igrače i navijače Sarajeva. Nedugo nakon što je trener Dženan Uščuplić doveo Sarajevo do posljednje stepenice u kvalifikacijama za Ligu Europe, na klupi ga je zamijenio Meho Kodro.

U proljetnom dijelu šampionata desila se još jedna smjena na kormilu: Ovaj put je Kodro prepustio mjesto Uščupliću koji je vratio Sarajevo na prvo mjesto Premijer lige BiH.

Uoči posljednjeg kola Sarajevo je - s bodom prednosti nad gradskim rivalom Željezničarom - dočekalo Slobodu. Kuriozitet: Husref Musemić, član ekipe koja je osvojila drugu titulu (1985), trener tima koji je bio prvak 2007. i ima šansu za ovosezonsku titulu, spominje se i u naslovu iz 2015. godine. Naime, legendarni centarfor bio je trener Slobode koja je 30. maja pokušala pomutiti slavlje na Koševu.

Oko 25.000 gledalaca obradovao je Leon Benko vodećim golom, Krste Velkoski je povećao na 2:0, međutim do odmora je Zajko Zeba smanjio na 2:1. U nastavku rezervista Nemanja Bilbija rješava sve dileme i 12 minuta prije kraja postiže gol za konačnih 3:1 i titulu šampiona BiH.

Sarajevo je meč počelo u sastavu: Delač, Barić, Tatomirović, Berberović, Puzigaća, Stojčev, Cimirot, Radovac, Bekić, Velkoski, Benko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije