Konaković, Forto i Kurić posjetili stadion Grbavica: Najavljena ulaganja

Radiosarajevo.ba
Konaković, Forto i Kurić posjetili stadion Grbavica: Najavljena ulaganja
Foto: Press KS / Čelnici KS posjetili stadion Grbavica

Kanton Sarajevo će nastaviti sa konkretnom finansijskom podrškom u infrastrukturu Stadiona Grbavica, najavljeno je nakon današnjeg susreta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, premijera KS Edina Forte i ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića sa predstavnicima Uprave Fudbalskog kluba Željezničar.

Predsjednik Željezničara Admir Džubur ovom je prilikom gostima iz Kantona upriličio kratku, ali konciznu prezentaciju u kojoj je predstavio projekte izgradnje južne tribine ovog stadiona, natkrivanje nedavno izgrađene istočne te planove za preuređenje fasade, krova i svi ostalih dijelova sjeverne tribine kao i dogradnja zapadne tribine.

Naglasio je i da bi se realizacijom ovih projekata kapacitet stadiona povećao sa trenutnih 13.078 na 19.472 gledaoca te dostigla 4. UEFA-ina kategorija stadiona.

„Prvi ste kojima prezentiramo naše planove. Cilj nam je da prve ljude Kantona upoznamo sa planom ulaganja, prije svega, u izgradnju južne tribine, koja bi prema našim procjenama trebala iznositi oko pet miliona KM, a sa njenom gradnjom bi se krenulo u septembru naredne godine, dok je završetak radova planiran za septembar 2021. godine“, kazao je Džubur.

Naveo je i moguće izvore finansiranja izgradnje ove tribine, među kojima su Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Nogometni savez BiH i UEFA, te navijači i prijatelji kluba te naglasio kako klub ne može osigurati potrebna kroz svoje redovno poslovanje.

„Spremni smo i ovaj put podržati realizaciju projekata izgradnje ove tribine. Koliki će to iznos biti znat ćemo naknadno, jer se upravo u ovom periodu kreira budžet za narednu godinu“, naglasio je predsjedavajući Konaković.

Dodao je i kako se konačno mora početi razmišljati da je ulaganje u sport ustvari investicija koja mora biti oslobođena poreza.

Ministar Kurić je napravio kratki osvrt na dosadašnja ulaganja Kantona u ovaj klub te najavio nastavak saradnje.

„Spremni smo i ovaj put podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata“, rekao je i ministar Kurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije