Kombinacije za Europu: Moguća majstorica između Želje i Širokog Brijega?

1
N. Ž.
Kombinacije za Europu: Moguća majstorica između Želje i Širokog Brijega?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Željezničar - Široki Brijeg

Posljednje kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine donijet će razrješenje svih pitanja, a najbitnije među njima je svakako: Ko ide u Europu? 

FK Zrinjski, FK Borac i FK Sarajevo su osigurali svoja mjesta. Ipak, zbog pobjede Plemića u finalu Kupa BiH, otvorilo se još jedno mjesto, za koje još šansu imaju FK Željezničar i FK Široki Brijeg

Time se otvorila Pandorina kutija kombinacija, a moguće je čak i da će ova dva tima, mimo standardnih utakmica po kalendaru našeg elitnog ranga, odigrati dva meča koja će odlučiti direktan prolaz u europska takmičenja. 

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Međutim, kakvo je trenutno stanje na tabeli? Željo ima 50 bodova, dok Široki Brijeg ima 48. Plavi s Grbavice putuju u Tuzlu na meč protiv FK Sloboda, dok će Širokobriježani u Trebinje na gostovanje protiv FK Leotar

Za Želju je situacija jasna - pobjeda ih vodi u Europu. Oni, tehnički, mogu i do trećeg mjesta, ako Sarajevo nekim slučajem izgubi na domaćem terenu protiv FK Igman Konjic. 

Široki Brijeg također mora pobijediti, s obzirom na to da ih svaki drugi rezultat drži van Europe. Ona kombinacija koja bi svakako bila najinteresantnija jeste remi Željezničara i pobjeda Širokog Brijega, barem za neutralne ljubitelje bosanskohercegovačkog fudbala. 

Naime, tada bi ova dva kluba imala isti broj bodova. Pošto u međusobnim duelima imaju po jednu pobjedu i remi, odlučuje gol razlika. Zato Širokom Brijegu treba pobjeda od barem četiri gola razlike, ako Željezničar remizira.

Ako bi Široki pobijedio s tri gola razlike, onda bi se uključila 'nuklearna opcija', odnosno dva meča između Željezničara i Širokog Brijega, gdje bi ukupni pobjednik išao u Europu. Pobjeda Širokog Brijega od jednog ili dva gola razlike ne bi ništa promijenila, te bi onda Željezničar i s remijem mogao dalje. 

Puno je kombinacija, što znači da nas čeka uzbudljiv finiš naše prve fudbalske lige. Možda je pitanje prvaka riješeno, ali drugih uzbuđenja nimalo ne manjka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije