Trnoviti put do Europe: Kako Sarajevo i Željo mogu među prva četiri mjesta u Premijer ligi BiH?

2
N. Žunić
Trnoviti put do Europe: Kako Sarajevo i Željo mogu među prva četiri mjesta u Premijer ligi BiH?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski derbi / Ilustracija

Premijer liga Bosne i Hercegovine nikada nije imala ovako neizvjesnu borbu na više frontova, a u posebnom fokusu su mjesta koja vode u Europu naredne sezone, za koja se bore FK Sarajevo i FK Željezničar, između ostalih. 

Pitanje prvaka je riješeno već prije nekoliko kola. FK Zrinjski je dominantno došao do svoje treće titule zaredom. Ipak, to ne znači da se ne vodi ozbiljna borba za druga mjesta na tabeli, koja vode na europsku scenu. 

Iako je borba za opstanak također jako zanimljiva, najviše fokusa je jednom pitanju: Koje ekipe idu u Europu

Milorad Dodik: Ovo je nezavršen sastanak. Tri stvari su za nas teške i neprihvatljive

Milorad Dodik: Ovo je nezavršen sastanak. Tri stvari su za nas teške i neprihvatljive

U toj utrci su FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Velež i FK Široki Brijeg. FK Borac je također bio tu, ali klub iz Banja Luke je pobjedom nad Bordo timom u 30. kolu, uz sudijsku lakrdiju Miloša Gigovića, došao na korak od potvrde drugog mjesta na tabeli. 

Jako je važno spomenuti još jednu činjenicu. Iz naše lige, tri tima idu u europska takmičenja, plus pobjednik Kupa BiH. Zrinjski i Borac su, manje-više, osigurali svoja mjesta na tabeli, te je, barem za sada, otvoreno samo jedno mjesto na tabeli za Europu. 

Utakmice 31. kola Premijer lige BiH: Sarajevski derbi na Koševu

Utakmice 31. kola Premijer lige BiH: Sarajevski derbi na Koševu

Međutim, finale Kupa igraju Zrinjski i Velež. Ako Rođeni dođu do trofeja, situacija ostaje ista, te je borba otvorena samo za još jedan tim. Ako Zrinjski pobijedi, otvara se i četvrto mjesto na tabeli, imajući u vidu da je Zrinjski već osigurao Europu zbog titule koju su osvojili. 

Postoji puno opcija, neizvjesnosti i drame koja nas čeka u ostala tri kola bosanskohercegovačkog elitnog ranga. Kako bi vidjeli koja ekipa ima najbolju šansu za jedno od prva tri (ili četiri) mjesta, vrijedi pogledati rasporede do kraja prvenstva za sve timove u borbi za Europu. 

FK Sarajevo 

Gledajući tabelu, FK Sarajevo je u daleko najboljoj poziciji. Oni su trenutno treći, a u narednom kolu imaju priliku da, manje-više, osiguraju svoj nastup u europskim takmičenjima naredne sezone. Iako su imali loš start, Bordo tim se uspio vratiti tamo gdje i pripada - u elitu bosanskohercegovačkog fudbala

Njihov skok sa sredine tabele sve do vrha može se smatrati impresivnim, ali neće puno značiti ako na ovoj stepenici 'stanu'. Imaju priliku u narednom kolu da završe svu priču oko Europe, ne samo pozitivno za sebe, već i negativno za svog najvećeg rivala. 

Sarajevski derbi, koji se igra na stadionu Koševo u petak, 12. maja, odlučiti će sve. Razlika između dva tima je dva boda, u korist FK Sarajevo, i oni bi pobjedom mogli skočiti na velikih +5. Ono što predstavlja problem za Sarajevo je što svaki drugi rezultat njima baš i ne odgovara. 

Remi bi ostavio Sarajevo na trećem mjestu, ali njih očekuju dvije teške utakmice do kraja prvenstva. Prvo gostuju kod FK Velež u Mostaru, a onda dočekuju FK Igman, koji bi mogao tada biti u žestokoj borbi za opstanak. Neriješen rezultat u derbiju mogao bi proganjati Bordo tim, ako kiksaju u posljednja dva kola i tako padnu ispod mjesta koja vode u Europu. 

Sve je u rukama ekipe Mirze Varešanovića. Ako uspiju da dođu do pobjede u derbiju, čak i poraz od Veleža neće puno značiti. Osim nad Željezničarom, oni imaju i prednost nad Širokim Brijegom (+3) i Veležom (+4). Računica je za njih jasna - pobijediti derbi i izvuči barem remi protiv Veleža. Čak i da izgube od mostarske ekipe, pobjeda u derbiju i pobjeda nad Igmanom na Koševu u zadnjem kolu trebalo bi da znači Europu za FK Sarajevo. 

31. kolo: FK Sarajevo - FK Željezničar 
32. kolo: FK Velež - FK Sarajevo 
33. kolo: FK Sarajevo - FK Igman Konjic

FK Željezničar

Potpuno drugačija sezona za FK Željezničar od njihovih najvećih rivala. Klub s Grbavice imao je fantastičan početak, čak i jedno kolo bio na vrhu Premijer lige. Onda se desio popriličan pad te promjena trenera. Pad se nastavio, a Nermin Bašić, koji je zamijenio Edisa Mulalića, upisao je samo dvije pobjede u šest utakmica, uz jedan remi. 

Ipak, opet je sve u rukama FK Željezničar, barem što se tiče njihovog prolaska u Europu. Pobjedom u derbiju bi se stavili u daleko najbolju poziciju za treće mjesto, bez obzira na druge rezultate. Preskočili bi FK Sarajevo, a iza njih bi ostali i Široki Brijeg i Velež. 

Nakon toga, u posljednja dva kola, Plavi imaju domaću utakmicu s FK Posušje i gostuju FK Sloboda. Iako će se ova dva tima žestoko boriti za opstanak u tom trenutku, definitivno su slabiji protivnici od FK Velež kod kojeg gostuje FK Sarajevo, pa čak i FK Igman, koji dolazi na Koševo u posljednjem kolu. 

Trener Bašić i njegovi igrači imaju priliku da svojim igrama i rezultatom dođu do uspjeha, te da ne moraju gledati šta se dešava na drugim premijerligaškim terenima. Vrlo je jasno da ih pobjeda dovodi na korak od Europe, ali čak i remi, imajući u vidu ostatak rasporeda za sve ekipe u borbi za treće mjesto, ne bi bio loša opcija za Želju. 

31. kolo: FK Sarajevo - FK Željezničar 
32. kolo: FK Željezničar - FK Posušje 
33. kolo: FK Sloboda - FK Željezničar

FK Široki Brijeg 

Porazi od FK Željezničar i FK Sarajevo, plus neriješen rezultat protiv FK Posušje u prethodnom kolu, i to na domaćem terenu, odveo je FK Široki Brijeg daleko od trećeg mjesta. Iako su oni još uvijek samo četiri boda iza FK Sarajevo, njihova forma ne obećava. 

Ono što apsolutno ide u prilog Širokobriježana je raspored. Oni do kraja sezone imaju utakmice protiv FK Sloboda i FK Leotar u gostima, te FK Sloga na domaćem terenu. Ovo su sve ekipe iz donjeg doma prvenstva i ne bi trebale biti problem za Široki Brijeg. 

Ipak, ekipa iz Hercegovine sigurno neće biti zadovoljna bez Europe, što bi se desilo drugu sezonu zaredom. Ono što ovaj tim može jeste pobijediti sve utakmice do kraja, te se nadati određenim rezultatima za druge timove u ostatku sezone. 

31. kolo: FK Sloboda - FK Široki Brijeg 
32. kolo: FK Široki Brijeg - FK Sloga 
33. kolo: FK Leotar - FK Široki Brijeg

FK Velež

Rođeni su u jako čudnoj situaciji. S jedne strane, u najboljoj poziciji su za izboriti Europu jer to mogu pobjedom u jednom meču - finalu Kupa protiv Zrinjskog. S druge strane, u najgoroj poziciji su u samoj ligi, gdje zaostaju četiri boda za FK Sarajevo. 

Svakako da je dolazak u finale Kupa za Velež postala jako bitna stvar. Ne samo da su u prilici odbraniti svoj prošlogodišnji trofej, već mogu i da se ne brinu za rezultate na drugim premijerligaškim terenima. Jednom pobjedom, istini za volju nad šampionom BiH, oni su se riješili 'sekiracije' u Premijer ligi. Uz to, čak i da izgube, to znači da se otvara još jedno mjesto za Europu kroz ligu, mjesto koje od njih trenutno 'bježi' za dva boda. 

Mostarci do kraja sezone imaju domaće utakmice protiv FK Igman i FK Sarajevo, a u posljednjem kolu gostuju FK Posušje. Po tabeli, najbitnija utakmica je svakako protiv FK Sarajevo, ali oni bi trebali odnijeti barem sedam bodova iz ove tri utakmice. U svakom slučaju, koliko god to čudno zvučalo s obzirom na to da je Velež posljednji na tabeli od svih konkurenata za Europu, čini se da su ipak u najboljoj poziciji za to, uz FK Sarajevo.

31. kolo: FK Velež - FK Igman 
32. kolo: FK Velež - FK Sarajevo
33. kolo: FK Posušje - FK Velež

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije