Koje su škole završili Zmajevi: Imamo zanatlije, ali i fizioterapeute

Radiosarajevo.ba
Koje su škole završili Zmajevi: Imamo zanatlije, ali i fizioterapeute

O nogometnoj reprezentaciji Hrvatske posljednjih dana, s razlogom, su ispisane bajke. Livnjak Zlatko Dalić je Vatrene odveo do historijskog uspjeha, a osim tog srebra sa Mundijala u Rusiji, posebnu pažnju izazvala je priča šta su hrvatski reprezentativci po zanimanju. 

Podsjetimo da je Ivan Rakitić započeo srednjoškolsko obrazovanje u Građevinskoj školi, ali sa samo 15 godina ju je napustio. Shvatio je kako neće moći uskladiti treninge i nastavu. Vedran Ćorluka i Luka Modrić završili su Srednju ugostiteljsku školu i tako stekli zanimanje konobara. Niko ih ne može zamisliti sada s druge strane šanka.

Vatreni: Rakitić bez diplome, Mandžukić je keramičar, a Modrić...

Zanimljivo i nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine imaju izuzetno zanimljivu strukturu. Puleni selektora Roberta Prosinečkog odrasli su u različitim sistemima i naučeni različitim vrijednostima.

Čak 15 Zmajeva nije se školovalo u Bosni i Hercegovini. Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko pohađao je Željeznički školski centar Sarajevo.

Među reprezentativcima Bosne i Hercegovine ima i zanatlija. Edin Višća pohađao Srednju mješovitu školu u Banovićima. 

Vedad Ibišević, popularni Vedator, bio je učenik Srednje škole Roosevelt u St. Louisu. Drugi naš "gastabajter" golman Asmir Begović u Srednju školu išao je u St. Francis Xavier u Edmontonu, dok je Miralem Pjanić u školu išao u Luksemburgu.  

Ibrahim Šehić je završio Srednju medicinsku školu Jezero, a po profesiji je fizioterapeut. Ermin Bičakčić je završio sportsku gimnaziju u Stuttgartu, a Sead Kolašinac je išao u Grund-und Werkrealschule u Linkenheimu. Muhamed Bešić je školu završio privatnu u Berlinu - Private Kant Schule Berlin.

Zanimljivo, bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić je mornar. On je završio Pomorsko-tehničku školu u Dubrovniku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije