Klub kojeg su osnovali švicarski studenti možda osvoji Ligu prvaka

Radiosarajevo.ba
Klub kojeg su osnovali švicarski studenti možda osvoji Ligu prvaka
Foto: EPA-EFE / Atalanta Bergamo igra Ligu prvaka

Sportskim fanaticima, pogotovo "calciostalgičarima", nije strani pojam da Atalanta dominira. U Serie A nakon 33 kola prikupili su 70 bodova, ispred njih su samo Lazio (71) i Juventus (77), a igraju još i Ligu prvaka, koju ako nastave u ovoj formi igrati mogu i osvojiti.

Hit italijanske lige u samo dvije godine uspio je izgraditi imidž respektabilnog europskog kluba u kojem je Hrvat Mario Pašalić stasao u jednu od zvijezda.

O tome koliko je jaka napadačka mašinerija jasno govori podatak da su zaslugama "BosancaJosipa Iličića, Duvána Zapate i Luisa Muriela izjednačili rekord italijanske lige star 68 godina, piše portal Direktno.

Sva tri napadača u jednoj sezoni postigla su više od 15 pogodaka.

Momčad iz Bergama oformili su švicarski studenti odnosno migranti još davne 1907. godine.

Klub je od samih početaka bio u Bergamu, a prvu ligu zaigrali su tek 1929. godine. Od većih sportskih uspjeha treba istaknuti osvajanje italijanskog Kupa 1963. godine, polufinale Kupa pobjednika kupova 1988. godine te participacija u Intertoto kupu 2001.

Klub iz grada koji broji tek nešto više od 120.000 stanovnika imao je crno razdoblje od 90-ih pa gotovo do današnjeg doba. Atalanta se većinu sezona borila za opstanak, a u tom razdoblju tri puta su ispadali u Serie B (2002.–03., 2004.–05.  i 2009.–10.).

Upravo je u toj posljednjoj sezoni 2009./2010. klub vodio Antonio Conte koji se zadržao na trenerskoj poziciji samo četiri mjeseca. 

Atalanta je ne tako igrala i protiv našeg Sarajeva, prije dvije godine. To je bilo u drugom pretkolu Europske lige. Nakon sjajnih 2:2 u Bergamu, na Koševu je naš šampion 2. augusta 2018. izgibio 0:8. 

Više o ovoj sjajnojh ekipi koju ćemo u augustu gledati u završnici Lige prvaka koju mogu i osvojiti pročitajte OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije