Kako se formira tabela u slučaju istog broja bodova na Mundijalu

Radiosarajevo.ba
Kako se formira tabela u slučaju istog broja bodova na Mundijalu
EPA / Slavlje navijača Meksika
Grupna faza Svjetskog prvenstva ulazi u završnicu. Ostalo je još da se odigra treće kolo, a sve učesnike osmine finala Mundijala znat ćemo u četvrtak oko 22 sata.

Od Svjetskog prvenstva već se oprostilo osam reprezentacija, a njih šest ostvarilo je plasman među 16 najboljih, što znači da se još 18 reprezentacija bori za preostalih deset mjesta među 16 najboljih.

U slučaju istog broja bodova FIFA ima jasne kriterije po kojima će se odlučiti bolje plasirana reprezentacija. Prvo se gleda gol-razlika u svim utakmicama grupe. U slučaju da je gol-razlika ista, gleda se koja je reprezentacija postigla više golova.

Rasplet Mundijala: Kome treba, ko je već prošao, a ko je spakovao kofere

Ukoliko su i tada reprezentacija izjednačene gleda se međusobni duel dvije reprezentacije. Ukoliko tri reprezetnacije imaju identičnu gol-razliku formirat će se mini tabela i gledat će se gol-razlika u međusobnim duelima tih reprezentacija. Ukoliko su reprezetnacije i tada izjednačene pravi se fair-play tabela. U tom slučaju gleda se broj žutih i crvenih kartona. (Žuti karton - -1 bod, dva žuta kartona i crveni -3 boda, dirketan crveni karton -4 boda.

Ukoliko je situacija i u tom slučaju izjednačena učesnik osmine finala odlučit će se žrijebanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije