Rasplet Mundijala: Kome treba, ko je već prošao, a ko je spakovao kofere

Radiosarajevo.ba
Rasplet Mundijala: Kome treba, ko je već prošao, a ko je spakovao kofere
Foto: EPA / Luka Modrić postiže pogodak
U naredna četiri dana bit će poznate reprezentacije koje će nastupiti u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Danas je rasplet u grupama A i B, a u prvoj skupini Mundijala već znamo učesnike drugog kruga.

Rusija i Urugvaj plasirali su se u osminu finala i danas će u međusobnom duelu igrati za prvo mjesto u grupi. Rusija ima bolju gol-razliku pa joj je dovoljan i jedan bod. Egipat i Saudijska Arabija igrat će za prestiž i treće mjesto.

U grupi B nakon dva kola Portugal i Španija imaju četiri boda i identičnu gol-razliku (4:3), treći je Iran s tri boda (1:1), a Maroko se već oprostio od Svjetskog prvenstva. Portugal u zadnjem kolu grupne faze igra protiv Irana, a Španija protiv Maroka. I Portugalcima i Špancima dovoljan je bod za plasman u narednu rundu takmičenja. Iran prolazi s pobjedom ili s jednim bodom, ali u slučaju da Španija izgubi s dva gola razlike od Maroka, što je malo vjerovatno.

U grupi C Francuska je s dvije pobjede osigurala osminu finala Svjetskog prvenstva. Danska ima četiri boda i potreban joj je bod za drugo mjesto i prolaz dalje u duelu s Francuskom. Međutim ukoliko izgube vrata se otvaraju za Australiju kojoj treba pobjeda protiv već otpisanog Perua.

U grupi D jedno je jasno. Hrvatska je prošla dalje i čak i u slučaju poraza od Islanda teško mogu izgubiti prvo mjesto u grupi s obzirom na to da imaju gol-razliku 5:0, a Nigerija koja jedina može do šest bodova (2:2). Island i Argentina imaju po bod i još uvijek mogu do narednog kruga takmičenja. Očekuju nas zanimljive utakmice u grupi D u kojoj je još uvijek sve otvoreno. U posljednjem kolu igraju Hrvatska i Island, te Argentina i Nigerija.

U grupi E reprezentacija Kostarike je ostala bez šansi da se plasira u osminu finala. Brazil i Švicarska imaju po četiri boda, dok Srbija ima tri. Brazilu je dovoljan jedan bod da prođe dalje, kao i Švicarskoj. Srbija je sigurna s pobjedom protiv Selecaa, ali može dalje i s bodom u slučaju da Švicarska izgubi s dva gola razlike od Kostarike.

U grupi F Meksiko ima šest bodova, ali još uvijek nije siguran u plasman dalje. Meksikancima treba bod protiv Švedske da osiguraju plasman dalje i prvo mjesto. Njemačka igra sa Južnom Korejom i pobjeda im osigurava plasman dalje, ali bi mogli imati izueztno zanimljivu situaciju u slučaju da Njemačka slavi protiv Južne Koreje s 1:0, a Švedska identičnim rezultatom protiv Meksika. U tom slučaju sve tri reprezentacije imale bi istu gol-razliku i isti broj bodova.

U tom slučaju gledala bi se gol-razlika samo u utakmicama koje su ove reprezentacije igrale međusobno, a u tom slučaju oprostio bi se Meksiko zbog gol-razlike 1:1, dok bi Njemačka i Švedska imale gol-razliku 2:2. Dalje može i Južna Koreja, ali i ovdje u slučaju pobjeda Koreje rezultatom 1:0 i Meksika 1:0, sve reprezetnacije bi imale po tri boda i gol-razliku 2:3. U tom slučaju od prvenstva bi se oprostila Južna Koreja zbog gol-razlike 1:1. Koreji je potrebna pobjeda s dva gola razlike i poraz Švedske od Meksika za mjesto među 16 najboljih.

U grupi G sve je jasno. Engleska i Belgija imaju po šest bodova i prošle su u drugi krug. U međusobnom duelu igrat će za prvo mjesto. Ukoliko se utakmica završi remijem, zbog istog broja bodova prvo mjesto će odlučiti fair-play, odnosno manji broj kartona. Belgija trenutno ima jedan karton više.

U grupi H Poljska se već oprostila od Mundijala. Senegal i Japan imaju po četiri boda, dok Kolumbija ima jedan bod manje. I jednim i drugim dovoljan je bod za plasman u drugi krug, dok Kolumbijci moraju slaviti, a dalje mogu i sa bodom u slučaju da Japan izgubi od Poljske.

Svjetsko prvenstvo Rusija 2018:

Prošli dalje: Rusija, Urugvaj, Francuska, Hrvatska, Engleska, Belgija.

Ispali: Egipat, Saudijska Arabija, Maroko, Peru, Kostarika, Tunis, Panama, Poljska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije