Kafić u Splitu odbio poslužiti goste koji su nosili hrvatske dresove: Šta je razlog?

4
Radiosarajevo.ba
Kafić u Splitu odbio poslužiti goste koji su nosili hrvatske dresove: Šta je razlog?
Foto: EPA / Remi Hrvatske i Francuske u Splitu

Hrvatska fudbalska reprezentacija je jučer u Splitu remizirala s Francuskom u dvoboju drugog kola elitne skupine UEFA-ine Lige nacija. Utakmicu su Dalićevi izabranici odigrali pred gotovo punim Poljudom, a tokom dana splitske su ulice bili ispunjene ljudima u kockicama koji su pristizali sa svih strana.

Međutim, nisu svi htjeli biti dio feštarske atmosfere oko utakmice reprezentacije, koja je u posljednjih nekoliko godina počela redovno gostovati u Dalmaciji. Velik dio navijača Hajduka i dalje je revoltiran zbog količine kriminala u hrvatskom fudbalu, zbog kojeg se sudilo i ljudima iz vrha HNS-a.

Zbog toga ne gaje naročitu zainteresiranost ili afinitet prema reprezentaciji, a pojavile su se i priče kako je nekoliko splitskih kafića iz uvjerenja odlučilo da neće posluživati nikoga ko se na njihovim terasama pojavi s obilježjima reprezentacije.

Iz korita rijeke Doljanke izvučeno tijelo muškarca

Iz korita rijeke Doljanke izvučeno tijelo muškarca

Poznato okupljalište navijača Hajduka

Jasan stav o HNS-u nekima je očito bitniji i od zarade, a tu se navodno ubraja i jedan kafić u Ulici slobode, na nekoliko minuta hoda od Poljuda. Vlasnici kafića tvrde da nisu uslužili samo jednog pijanog gosta, te da imaju dokaze da su normalno posluživali ostale navijače. Ovaj ugostiteljski objekat je inače jedno od najpoznatijih okupljališta navijača Hajduka u gradu te uoči i nakon svake domaće utakmice Bijelih bude potpuno pun.

Velikim dijelom ga pohode vatreniji i angažiraniji navijači Hajduka, pripadnici Torcide i pretplatnici sa Sjevera, ali i "nenavijački" puk. U Kromu su se u prošlosti održavale akcije učlanjivanja u Hajduk, koje ove godine imaju rekordne rezultate, a stalni gosti su i donirali sredstva za navijački projekt otkupa dionica kluba, nakon čega se ime kafića našlo u donatorskom parku na Poljudu.

Iako se reprezentacija prije tri godine vratila na Poljud uz pomoć nezapamćene policijske prisutnosti povodom utakmice s Mađarima, jasno je kako to nije promijenilo stavove u jezgri Hajdukovog navijačkog puka zbog kojih se HNS dugo vremena ustručavao gostovati u Dalmaciji.

Umjetno stvorena atmosfera

Nezanemariv broj hajdukovaca i Splićana vjeruje da se njihov stadion i grad koriste za kulisu te da se atmosfera oko utakmica reprezentacije na Poljudu umjetno napumpava uz priljev velikog broja ljudi sa strane, dok HNS i dalje nije učinio ništa po pitanju stvari protiv kojih se godinama bore.

Euforija je inače pojam koji je nemoguće izostaviti kada se priča o Hajduku, ali to ne znači da je kratkotrajna i instantna repkaška euforija nešto u čemu uživaju baš svi Splićani.

Neovisno o tome da li su navodi o bojkotu po kafićima pouzdani, priče koje prate dolaske "kockica" u Split potvrđuju kako se odnos hajdukovaca i reprezentacije nije popravio zbog autoritarno donesenih odluka o gostovanjima u Splitu i nekoliko utakmica pred kockicama ispunjenim poljudskim tribinama, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije