Bosna i Hercegovina na domaćem terenu sa Engleskom, Slovačkom i Češkom

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina na domaćem terenu sa Engleskom, Slovačkom i Češkom
/ Kadetska reprezentacija BiH (Foto: NSBiH)
Žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo za sezonu 2017/2018., kao i Elitnog kruga kvalifikacija 2016/2017. obavljen je danas u sjedištu UEFA-e u Nyonu.

Bosanskohercegovački kadeti smješteni su u grupu 8 sa Slovačkom, Moldavijom i Makedonijom. Kvalifikacioni turnir će biti održan od 2. do 8. oktobra 2017. godine u Makedoniji.

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi 11 gdje će za protivnike imati Francusku, Gruziju i Andoru. Naša zemlja će od 8. do 14.11.2017. biti domaćin kvalifikacionog turnira.

Elitni krug kvalifikacija

Protivnici našoj kadetskoj reprezentaciji u Elitnom krugu kvalifikacija bit će Enlgeska, Slovenija i Češka Republika. Bosna i Hercegovina će biti domaćin turnira od 23. do 28. marta 2017. godine.

Juniorski reprezentativci BiH će se u Elitnoj rundi u grupi 5 takmičiti protiv aktuelnog evropskog prvaka u ovoj kategoriji, selekcijom Francuske, te sa Izraelom i Bugarskom. Domaćin kvalifikacija će biti Francuska od 22. do 28. marta sljedeće godine.

"Svaka ekipa u Elitnoj rundi je kvalitetna. Engleska je apsolutni favorit u grupi i jedna je od najboljih ekipa u Evropi u tom uzrastu. Sa Slovenijom smo već igrali na razvojnom turniru i to je jedina selekcija iz regije sa kojom imamo negativan skor. Međutim, pred nama je dovoljno vremena do kvalifikacija da se kvalitetno pripremimo i pokušamo ponoviti uspjeh prethodne generacije koja se plasirala na EURO. To će sigurno biti veoma teško, ali mislim da šansu za plasman dalje trebamo tražiti protiv Slovenije i Češke Republike", smatra Malkočević.

U sezoni 2017/2018. naši kadeti će u kvalifikacijama igrati protiv Slovačke, Moldavije i Makedonije o čemu Malkočević kaže:

"Naviknuti smo već na Elitnu rundu pa tako očekujemo i naredne sezone da napravimo uspjeh. To će biti nova generacija, ali dosta vremena je pred nama i imaćemo kada da razmišljamo o narednoj sezoni."

Bosanskohercegovački juniori će za protivnike u elitnom krugu imati Francusku, Izrael i Bugarsku. Žrijeb je prokomentarisao selektor Toni Karačić:

"Francuska je blagi favorit u grupi, ali u Elitnom krugu i ne postoje laki protivnici. Sve ekipe imaju kvalitet i nisu se slučajno plasirale u ovu fazu kvalifikacija. Mi se trebamo što kvalitetnije pripremiti. Dobro bi nam došlo 4 do 6 prijateljskih utakmica do kvalifikacija kako bismo bili što konkurentniji i predstavili se u što boljem svjetlu."

Seletor smatra da sljedeće sezone ekipu čeka lakši posao u grupi sa Francuskom, Gruzijom i Andorom:

"Kada je riječ o kvalifikacijama za narednu sezonu mi s pravom možemo očekivati plasman u Elitni krug. To je generacija igrača koja je pokazala kvalitet u kadetskoj selekciji i vjerujem da će ga potvrditi i u sljedećim kvalifikacijama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije