Kada danas pobijedimo Finsku, čekaju nas još samo Ukrajina i pakao u baražu

6
A. S.
Kada danas pobijedimo Finsku, čekaju nas još samo Ukrajina i pakao u baražu
Foto: EPA-EFE / Zmajeve love tri boda u Poljskoj

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 15 sati protiv Finske u Zenici igra svoju pretposljednju utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Pobjeda protiv Finske dovodi vrlo blizu baraža, a remi ili poraz udaljavaju od svih kombinacija.

Uz tri boda protiv Finaca, za plasman u baraž dovoljan je još bod u utorak protiv Ukrajine, ponovo u Zenici.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Nakon toga nas čeka nikada teži baraž, a sada se skoro i iskristalisalo ko bi mogli da nam budu protivnici u tom slučaju.

Loša vijest je da bi BiH mogla ostati i bez statusa nositelja u prvom, a da bismo do toga došli trebat će nam šest bodova u naredna dva duela. I malo sreće.

Ako Zmajevi bude druga u grupi, sa šest osvojenih bodova onda nije nemoguće da budemo domaćin baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

A onda nas čeka pakao i rivali od kojih boli glava. I dvije pobjede u baražu, u kojem zaista nemamo sreće.

S posljednjeg smo ispali na prvoj prepreci, nakon penala na Grbavici protiv Sjeverne Irske. Meč sa Slovačkom nismo ni dočekali. A i on se trebao igrati na Grbavici.

Ko bi mogao biti u baražu?

Tu su vjerovatno ponovo Portugal ili Srbija, Italija ili Švicarska iz grupe C, odnosno Švedska ili Španija iz grupe B.

Ove reprezentacije su inače izjednačene po učinku, a u posljednjem kolu odlučivat će o tome ko ide direktno, a ko u baraž. Trenutno, bliži našem putu su Švicarska i Švedska.

Prvo u polufinalu ćemo igrati protiv povlaštenog tima, a u finalu nas čeka bolji iz duela povlaštenog i nepovlaštenog tima.

Trenutna tabela drugoplasiranih - undefined

Foto: UEFA: Trenutna tabela drugoplasiranih

Prema trenutnom poretku, među povlaštenima će biti još i Hrvatska ili Rusija, koje u direktnom duelu također odlučuju o tome ko će biti pobjednik grupe H.

U slučaju da se Zmajevima otvori da budemo povlašteni u žrijebu, osim Velsa i Austrije, koji su to pravo stekli kroz Ligu nacija, do statusa nepovlaštenog u kvalifikacijama došli su najvjerovatnije Češka, Norveška i Sjeverna Makedonija.

Žrijeb o kome ćemo sigurno više misliti nakon Finske i Ukrajine održat će se u novembru ili decembru, UEFA još nije odlučila.

Mečevi baraža su zakazani za kraj marta.

Idemo korak po korak, kako je nedavno rekao selektor Ivaylo Petev za portal Radiosarajevo.ba - prvo Finska, pa Ukrajina, pa baraž i drugi nastup na Mundijalu. Brazil i World Cup 2014 smo zaboravili.

   

Standings provided by SofaScore LiveScore

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije