Sve se Zmajevima otvorilo: BiH može biti nositelj u baražu

2
A. S.
Sve se Zmajevima otvorilo: BiH može biti nositelj u baražu
Foto: Radiosarajevo.ba / Edin Džeko ponovo predvodi napad

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine blizu je plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo, nakon što su iz Ukrajine donijeli velikli bod (1:1).

O mogućem raspletu grupe smo već pisali, šta nas čeka do kraja kvalifikacija i to znamo (mečevi sa Ukrajinom i Finskom kod kuće, op. a.), ali vijest koja će sve obradovati svakako je da Zmajevi mogu biti nositelji u baražu.

Za takav scenarij pulenima selektora Ivayla Peteva bit će potrebne obje domaće pobjede, što bi, prema prvim prognozama, trebalo biti dovoljno da Zmajevi budu među šest povlaštenih ekipa u baražu, barem u žrijebanju prvih polufinalnih duela.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Krenimo redom...

Uoči novembarskih utakmica BiH je četvrtom mjestu, a sa dvije pobjede na domaćem terenu sigurno bismo završili grupu na drugoj poziciji.

Europu će na Mundijalu predstavljati 13 reprezentacija. Direktan plasman u Katar su već osigurale Danska i Njemačka, Francuska je na korak od prvog mjesta, a mi se borimo za drugo sa Ukrajinom i Finskom.

Francuska ima 12, Ukrajina 9, Finska 8, BiH 7, a Kazahstan tri boda.

     

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Zmajevi će na Bilinom polju u razmaku od nekoliko dana dočekati Ukrajinu i Finsku.

S drugim mjestom i šest bodova slijedi baraž, u kojem će nastupiti ukupno 12 reprezentacija (10 iz kvalifikacija i dvije najbolje iz Lige nacija).

UEFA je detaljno pojasnila - igrat će se Mini turnir gdje će 12 selekcija budu podijeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Prije žrijebanja grupa bit će određeno šest nositelja i šest nenositelja.

E ovo je veoma bitno - BiH bi sa 13 bodova sigurno bila nositelj.

Nakon oktobarskih mečeva u baražu bi nositelji bili: redom Portugal (16 bodova), Švicarska (14), Škotska (14), Španija (13), Poljska (11) i Hrvatska (11), a nenositelji Češka, Norveška, Rumunija, Ukrajina te Vels i Austrija iz Lige nacija.

BiH bi u slučaju dvije pobjede imala 13 bodova i gotovo bi sigurno to bilo dovoljno da budemo u baražu nositelji.

Važno je napomenuti da u grupama gdje je šest selekcija (BiH je u grup isa pet), da će ekipama koje se plasiraju u baraž brisati rezultati sa posljednjom reprzentacijom u grupi.

E, u novembru ide teži dio posla - trebaju nam dvije pobjede da bismo došli do pozicije nositelja u baražu, a četiri bdoa za drugo mjesto, kojem nam ne garantira povlašteni status u žrijebanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije