Izdvojili smo tri opcije kako Zmajevi mogu do baraža, jedna je 100 posto sigurna

4
A. S.
Izdvojili smo tri opcije kako Zmajevi mogu do baraža, jedna je 100 posto sigurna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Susret BiH - Kazahstan u Zenici

Tužno je bilo gledati sinoć selektora nogometnih Zmajeva Ivayla Peteva na konferenciji za medije.

Stekli smo dojam da je u jednom trenutku, kada je rekao da je igračima teže nego njemu, nakon šokanto primljenog gola u 95. minuti protiv Kazahstana, krenuo i da - zaplače.

Bosna i Hercegovina je bila na najboljem putu da dođe do prve pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Vodili su Zmajevi do 95. minute, vratili se iz tmurnog tunela nakon vodstva Kazahstana i bili na najboljem putu da naprave čudnovati preokret.

I onda gol Kazahstana i - tajac. Tajac na stadionu, tajac u svlačionici, tajac na konferenciji za medije.

Umjesto da BiH bude druga na tabeli nakon septembarskog ciklusa, Zmajevi su se vratili u donji dio tabele. BiH je trenutno na četvrtom mjesto sa četiri boda i utakmicom manje u odnosu na Ukrajinu, koja ima pet remija iz pet susreta.

     

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Kako Zmajevi mogu do baraža Svjetskog prvenstva?

U ovom trenutku, s obzirom na to da BiH odigrala polovinu svojih susreta, izdvojili smo tri najbolje opcije, od kojih jedna garantira 100 postotni odlazak u baraž.

BiH do kraja kvalifikacija očekuju još četiri susreta - dva protiv Ukrajine, gostovanje kod Kazahstana i domaći susret protiv Finske.

Opcija 1

Idealna je svakako prva i svih 12 bodova u četiri susreta, koja garantira drugu poziciju, bez obzira na ishode ostalih mečeva u grupi.

U tom slučaju nas ne bi zanimali ni rezultati Ukrajine i Finske, te nam ne bi trebala pomoć ni Francuske koja s Fincima igra u posljednjem kolu, kada mi 16. oktobra dočekujemo Ukrajinu.

Opcija 2

I jedna pobjede i remi sa Ukrajinom i trijumf nad Finskom, garantiraju da bi Zmajevi bili sigurno drugi. Naravno, uz uvjet da nadigramo Kazahstan.

Umjesto 12 u četiri susreta Zmajevi bi uzeli 10 bodova, što bi također garantiralo drugu poziciju. Naravno, važno bi bilo da Francuska u zadnjem kolu nadigra Finsku.

Opcija 3

Ova opcija je također zanimljiva. A mi smo je izdvojili kao moguć plasman u baraž i sa osam bodova.

Tih osam bodova bi bili u kontu sa dva remija protiv Ukrajine te pobjede nad Kazahstanom i Finskom. Uz tri koja imamo do sada, to bi bilo ukupno 11 bodova. 

Zmajevi bi na kraju bili sigurno drugi i sa 11 bodova u zbiru, čak i bez obzira da li bi u narednom meču koji se igra pobijedili Ukrajina ili Finska. 

Ako bi dobili Ukrajinci i sa dva remija sa BiH, imali bi tek 10 bodova i bili bi iza Zmajeva.

Ako bi dobili Finci Ukrajince, onda bi nam trebalo u zadnjem meču Francuske i Finske, da Trikolori uzmu samo bod. Finci sa svega osam ili devet bodova bi bili iza nas.

Više kalkulacija kako do baraža za Mundijal znat ćemo već nakon prvih oktobarskih susreta, gdje Zmajeve čekaju Kazahstan i Ukrajina. Oba susreta igramo u gostima. 

Raspored utakmica do kraja grupe D:

Zmajevi će do kraja kvalifikacija odigrati još četiri meča.

Najprije u oktobru idu na gostovanje u Kazahstan, a potom i u Ukrajinu.

U novembarskom dijelu kvalifikacija naša reprezentacija će dočekati najprije Finsku, a potom i Ukrajinu.

Raspored u našoj grupi - undefined

Printscreen: Raspored u našoj grupi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije