Ivica Osim o derbiju: Gase nam se izvori fudbalskih talenata...

Radiosarajevo.ba
Ivica Osim o derbiju: Gase nam se izvori fudbalskih talenata...
Foto: Arhiv / Ivica Osim
U subotu će na stadionu Asim Ferhatović Fudbalski klub Željezničar i Fudbalski klub Sarajevo odigrati 117. sarajevski derbi, a uoči ovog duela o velikom derbiju govorio je i legendarni Ivica Osim.

"Nećete se naljutiti, ali sam očekivao ovo pitanje i razmišljao šta ću vam reći. Čovjek mora biti oprezan i kada se oblači mora biti oprezan. Da vam govorim banalne stvari, nek bude lijepo vrijeme, dobra utakmica, neka ne bude kiše...Obje su ekipe u jednom teškom periodu. Oba kluba su na nekoj prekretnici. Imam utisak da kao što je u državi stanje da se odražava i na fudbal. Ne može to jedno bez drugog. Ako bih govorio šta bih ja volio, nemojte očekivati da kažem da bih volio da Željo pobijedi.

Puno se miče, moram vam reći. Nisam ja slučajno naglasio da Grbavica i Koševo su toliko napredovali u odnosu na to kada sam ja igrao. Sada je na Grbavici teren europski. Odatle sve počinje. Klizeći, igra glavom. Lakše je učiti na travnatom terenu, a kod nas su se dugo vremena morala ostrugati leđa da bi se nešto naučilo. Imamo pomak neki, igrači se trude da igraju malo brže i modernije. Mi smo dugo vremena živjeli od talentovanih igrača iz pojedinih regija ove države.

Semberija se recimo fudbalski gasi. Tamo je bio jedan izvor koji nije prestajao. Da ne govorim o Hercegovini. Čovjek mora priznati da je dugo godina Hercegovina bila izvor odličnih igrača i mnogo tih igrača je igralo u ovom gradu i u jednom i u drugom klubu. Pobijedit će fudbal", ističe Osim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije