Italijanski imunolog: Za koronu je kriv nogomet, sve je počelo od ove utakmice LP

A. S.
Italijanski imunolog: Za koronu je kriv nogomet, sve je počelo od ove utakmice LP
Foto: EPA-EFE / Valencia - Atalanta

Čuveni imunolog iz Italije Francesco Le Foche smatra da je jedan od okidača za katastrofalno stanje u toj zemlji, posebno u Bergamu gdje je zabilježen i najveći broj mrtvih od koronavirusa, i meč osmine finala Lige prvaka između Atalante i Valencije.

Podsjetimo, meču je odigran u Milanu (4:1 za Atalantu). Na njemu je prisustvovalo oko 40.000 navijača iz Bergama, grada koji je najviše pogođen COVID-19, piše portal Virgilio Sport.

"Nekoliko velikih događaja je uzrokovalo širenje virusa, a jedan od njih bi vrlo lako mogla biti i utakmica između Atalante i Valencije. Bio je to vrhunac kolektivne euforije, okupilo se hiljade i hiljade ljudi koji su jedan do drugo tek nekoliko centimetara. Grlili su se, vikali... Sve to je moglo da doprinese širenju virusa", smatra Le Foche.

U Italiji je od koronavirusa zaraženo 47.021, a život je izgubilo 4.032 ljudi.

"Pretpostavljam da mnogi nisu željeli da propuste utakmicu ako su imali karte, čak i ako su imali povišenu temperaturu ili druge simptome virusa", istakao je italijanski imunolog.

Da njegova priča ima smisla govori i podatak da je prvi zaraženi u Hrvatskoj bio u Milanu i gledao duel između Atalante i Valencije. O ovom slučaju pisao je i naš portal Radiosarajevo.ba. 

"Mladić koji radi u hrvatskoj tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla s koronavirusom (COVID-19) vratio se iz Milana. Ondje je bio na utakmici Lige prvaka Atalanta . Valencia, a nakon toga se pojavio i na poslu. On je prvi Hrvat koji je pozitivan na novi koronavirus", pisali smo 26. februara. 

Porodica zaraženog Hrvata u šoku: 'Majka nije baš dobro...'

Mladić koji radi u hrvatskoj tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla s koronavirusom (COVID-19) vratio se iz Milana. Ondje je bio na utakmici Lige prvaka, a nakon toga se pojavio i na poslu. On je prvi Hrvat koji je pozitivan na novi koronavirus. Potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije