Italija možda neće dobiti prvaka: Ovo su tri scenarija

Radiosarajevo.ba
Italija možda neće dobiti prvaka: Ovo su tri scenarija
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Miralem Pjanić

Italijanska vlada je jučer donijela odluku da se zbog epidemija koronavirusa zaustavljaju sva sportska takmičenja do 3. aprila pa tako i Serie A.

U Italiji je broj zaraženih opakim virusom naglo porastao pa je vlada proglasila crvenu zonu na području čitave zemlje. Zaraženih je gotovo 9.000 ljudi, a do sad je preminulo 463 ljudi.

Italija je zabilježila najviše smrti od virusa COVID-19 od svih drugih zemalja izvan Kine, gdje je u decembra počela epidemija, prenosi Index.

Velika kriza odrazila se i na sport. Italijani su prvo odlučili da će se utakmice Serie A do kraja mjeseca igrati pred praznim tribinama, kao što je bio slučaj u prošlom kolu, no jučer je odlučeno da se fudbal u prvoj i drugoj italijanskoj ligi uopće neće igrati. To je veliki problem za Serie A jer niko ne zna kad i kako će se odigrati odgođene utakmice.

Krajem mjeseca je reprezentativna stanka, ali uprkos tome u Italiji je zbog koronavirusa odgođeno čak 33 utakmice jer su se do kraja mjeseca trebale odigrati i utakmice odgođene pretprošlog vikenda. No, sada od toga neće biti ništa, a ovo su tri moguća scenarija koje italijanski fudbalski savez razmatra za kraj sezone.

1. Odgoda početka Evropskog prvenstva

Italija je jedan od domaćina Eura 2020. koji počinje 12. juna, ali je početak tog takmičenja iz dana u dan pod sve većim upitnikom. Ovogodišnje Evropsko prvenstvo igra se u 12 evropskih gradova i postoji velika mogućnost da se Euro odgodi za kraj godine zbog širenja koronavirusa.

Serie A prekinuta zbog Covida-19

Sport na svim nivoima u Italiji je obustavljen do 3. aprila zbog epidemije novog soja koronavirusa, objavio je Olimpijski komitet Italije. To uključuje i sve nogometne utakmice Serie A, ali ne obuhvaća utakmice talijanskih klubova u međunarodnim natjecanjima. Podsjetimo, utakmice posljednjeg kola Serie A odigrane su bez gledatelja te bez rukovanja između igrača i sudaca.

Iako bi takva odluka izazvala haos u svim ligama sljedeće sezone, Italijanima bi dobro došla jer bi onda imali vremena završiti prvenstvo u junu i ne bi toliko osjetili odgode utakmica. To je trenutno najmanje realna opcija jer bi prebacivanje Eura na jesen ili zimu značilo prekid nacionalnih prvenstava i Lige prvaka.

2. Nema prvaka, nema pobjednika kupa, a liga se proširuje

To bi bio najradikalniji potez i, iako trenutno nije realan, nije ni nemoguć. Naime, potraje li kriza oko koronavirusa Italijani bi mogli potpuno prekinuti sezonu, što bi značilo da prvaka ne bi bilo, ne bi se igrao ni kup, a niko ne bi mogao ni ispasti iz lige jer ona nije odigrana do kraja.

U tom slučaju Serie A bi se samo na jednu sezonu proširila na 22 ili 24 kluba kako bi koliko-toliko bili nagrađeni klubovi koji su odlično gurali u Serie B, a od sezone 2021./2022. opet bi u prvoj ligi bilo 20 klubova.

Prekid prvenstva izazvao bi potpuni haos u italijanskom fudbalu. Pitanje je i ko bi išao u evropska takmičenja sljedeće sezone jer prvenstvo nije odigrano, a vjerovatno bi postojala opcija da italijanski klubovi uopće ne sudjeluju u Ligi prvaka i Evropskoj ligi sljedeće sezone.

3. Utakmice svaka dva ili tri dana i otkazivanje kupa

Kako trenutno stvari stoje, ovo je najrealniji scenarij. Dozvoli li italijanska vlada da se prvenstvo nastavi nakon 3. aprila, odgođene utakmice ugurale bi se u sve moguće termine preko sedmice kako bi se prvenstvo završilo na vrijeme. To znači da bi klubovi igrali svaka dva ili tri dana do kraja sezone. Iako bi to bio golemi napor za igrače pred kraj ionako naporne sezone, Italijani trenutno ne vide drukčiji način kako da završe prvenstvo.

Dođe li do takve odluke, gotovo je sigurno da bi se otkazao kup za ovu sezonu jer bi nemoguće bilo sve te utakmice ugurati u raspored. Italijanski kup došao je do polufinala, a odigrane su i prve utakmice. Napoli je u gostima pobijedio Inter, a Milan i Juventus odigrali su 1:1. Do kraja Coppa Italije ostale su još tri utakmice. Finale bi se trebalo igrati 20. maja, ali nema šanse da se uz spomenute 33 odgođene utakmice i obveze klubova u evropskim susretima odigraju i utakmice kupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije