Hrvatska nije bauk: Kosovo spremno za prvu domaću utakmicu kvalifikacija

Anadolija
Hrvatska nije bauk: Kosovo spremno za prvu domaću utakmicu kvalifikacija
/ Anadolija
Fudbalska reprezentacija Kosova ispraćena je danas iz hotela 'Emerald' (pored Prištine) za Skadar, gdje u četvrtak igra protiv Hrvatske u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

"Osjećaj je poseban jer je to prva zvanična utakmica koju Kosovo igra kao domaćin, doduše u Albaniji umjesto u Prištini ili Mitrovici", izjavio je kosovski selektor Albert Bunjaku.

On napominje da se utakmica igra u Skadru iz tehničkih razloga, ali vjeruje da će podrška navijača i tamo biti velika. 

"Po prvi put igramo zvaničnu utakmicu s jednom fudbalskom silom, kao što je Hrvatska, tri dana kasnije i s Ukrajinom. Postoje šanse, jer fudbal uvijek donosi iznenađenja i mi ćemo tu šansu iskoristiti ako nam se pruži. Dat ćemo svoj maksimum", kazao je Bunjaku. 

Na spisku selektora Bunjakua za utakmice s Hrvatskom i Ukrajinom nalazi se 23 igrača koji uglavnom igraju u evropskim ligama. Među njima je i Adis Nurković, nekadašnji golman svih omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine. 

Jedan od kosovskih reprezentativaca je i Bernard Berisha, igrač ruskog kluba Anji Makhachkala. On smatra da je Hrvatska jak protivnik, ali se nada da će Kosovo uspjeti da zabilježi pozitivan rezultat. 

"S Finskom smo imali dobru utakmicu u kojoj smo možda mogli i pobijediti, no Hrvatska je mnogo kvalitetniji protivnik. Želimo pokazati da Kosovo ima mlade igrače koji mnogo obećavaju za budućnost", kaže Berisha. 

Vedat Muriqi, koji igra za turski klub Gençlerbirligi, kaže da su pripreme bile dobre. 

"Imamo prednost što smo mlada ekipa, a protivnici nas ne poznaju dovoljno. Mi znamo slabe tačke Hrvatske, naš trener je jako dobro prostudirao njihovu igru. Vlada euforija i mislim da možemo postići dobar rezultat u Skandru", kaže Muriqi. 

Selektor Albert Bunjaku napominje da je cilj reprezentacije Kosova plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.  

"Za neke je to možda jako rano, ali bazirajući se na mladosti, potencijalu igrača, klubovima za koje igraju, njihovoj energiji, smatram da je taj cilj totalno realan", kazao je Bunjaku. 

Kosovo u četvrtak. 6. oktobra, igra u Skadru protiv Hrvatske, a samo tri dana kasnije, 9. oktobra protiv Ukrajine u Krakowu. Kosovo je u prvoj istorijskoj utakmici u gostima igralo neriješeno s Finskom 1:1 u gostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije