FIFA: Na budućim Mundijalima će učestvovati 48 reprezentacija

Fena
FIFA: Na budućim Mundijalima će učestvovati 48 reprezentacija
/ Ilustracija, FOTO: FIFA
Iako su do sada redovito na Svjetskim nogometnim prvenstvima učestvovale 32 reprezentacije, čini se da će u budućnosti ovaj broj biti povećan, kako bi se što više gledalaca uključilo u praćenje ovog prvenstva, kazali su iz FIFA-e.

Kako prenosi FENA, Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA), sinoć je u Bogoti predstavio novi format svjetskog prvenstva, u kojem se planira da na budućim Mundijalima učestvuje 48 reprezentacija, dakle, 16 više nego ranije.

Pri tome, najslabijih 16 ekipa od turnira bi se oprostilo već nakon uvodne utakmice u predtakmičenju, a prvenstvo bi se nastavilo kao i ranije.

Već ranije FIFA je zagovarala broj povećanja ekipa koje učestvuju na Mundijalu, tačnije bilo je govora o tome da će to biti 40 ekipa, no sinoć je to mišljenje promijenjeno i za 2026. godinu planira se učešće 48 ekipa.

Dodatnih 16 ekipa bi značilo da bi se na SP-u igralo 80 utakmica umjesto 64, što bi povećalo prihode od prodaje televizijskih prava.

O novom formatu takmičenja i procesu dodjeljivanja organizacije prvenstva određenoj državi za 2026. godine FIFA će odlučiti 13. i 14. oktobra u Zürichu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije