Heroj je Eura, a njegov Otok ga se odrekao: Izdajniče!

Radiosarajevo.ba
Heroj je Eura, a njegov Otok ga se odrekao: Izdajniče!
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Sjajni desni bek našao se na udaru kritika stanovnika mjesta iz kojeg vuče porijeklo.

Jedan od najboljih igrača na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu je desni bek Nizozemske Denzel Dumfries.

Pomogao je Nizozemcima da ostvare maksimalan učinak u grupnoj fazi. Bio je apsolutni heroj u 1. kolu protiv Ukrajine i drugom protiv Austrije. U prvom meču postigao je gol za konačnih 3:2, a u drugom je zabio i asistirao u pobjedi od 2:0.

Ono što je zanimljivo za njega je činjenica da potiče s malenog otoka Arube. To je karipski otok koji je dio Kraljevine Nizozemske, ali ima neka obilježja državnosti. Jedno od njih je i fudbalska reprezentacija. Na malenoj Arubi, dugoj tek 32 i širokoj 10 kilometara, živi samo 115 hiljada ljudi, koji imaju snažan osjećaj pripadnosti svom otoku i zato su bijesni što je Dumfries izdao Arubu.

Desni bek pogodio je i asistirao u duelu protiv Austrije - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Desni bek pogodio je i asistirao u duelu protiv Austrije

25-godišnji fudbaler je prije sedam godina, dok je još igrao za nižerazredni Barendrecht, dobio poziv i zaigrao za Arube. Uopisao je dvije nezvanične utakmice, ali ni jednu zvaničnu.

Takvu odluku tadašnjem selektoru Giovanniju Frankenu obrazložio je riječima da čeka poziv u Nizozemsku.

"Tada sam ga pitao da ostane igrati za nas i službene mečeve, ali on mi je odgovorio da ne želi jer čeka poziv Nizozemske. Na to smo se svi nasmijali, jer tada je bio klinac koji je igrao za amatere, ali on je bio ozbiljan", prisjetio se Franken, danas pomoćnik u ADO Den Haag ekipi, u razgovoru za Voetbal Internetional.

Kasnije je pojasnio zašto su se stanovnici Arube naljutili na njega i smatraju ga izdajnikom.

"Aruba je ponosan otok i zato su ga zbog toga odmah otpisali kao izdajnika. Ljutnja prema Dumfriesu rasla je kako je postajao sve poznatiji, da bi kulminirala sada, kada je zvijezda Eura i želja najvećih klubova. Dumfries je zvijezda televizijskih kanala na Arubi, ali tako da ga sprdaju i izruguju. Međutim, morate ih shvatiti. Zamislite kako bi Nizozemci reagirali da Frenkie de Jong nakon debija za Oranje odluči da će igrati za Belgiju? Pokušao sam nagovoriti Dumfriesa da ostane reprezentativac Arube. Govorio sam mu: 'Denzele, ostani s nama i bit ćeš naš Roger Milla ili George Weah, nacionalni junak koji je odbio jaku reprezentaciju da bi igrao za onu koju voli!'. Odgovorio mi je da nema šanse da napravi to i da će čekati da ga Nizozemska pozove."

Inače, nakon sjajnih izdanja na Euru, za Dumfriesa se interesuju brojni velikani, između ostalih Bayern Minhen i Barcelona. Trenutno igra za PSV i ima otkupnu klauzulu od svega 15 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije