Hadžibajrić: Igrače moramo sačuvati povreda, tri sedmice idealne za trening

A. S.
Hadžibajrić: Igrače moramo sačuvati povreda, tri sedmice idealne za trening
Foto: EPA-EFE / Kako sačuvati zdravlje nogometaša

Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, danas je na oficijelnoj stranici našeg Saveza objašnjavao kako je NSBiH, i pored pandemije koju je izazvao COVID-19, na najbolji odgovorio svim izazova koji su zadesili naš nogomet. 

NSBiH dostavio prijedlog za odigravanje utakmica Premijer lige

Generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić objašnjava da i pored pandemije koju je izazvao COVID-19, značajnijih zastoja u radu Generalnog sekretarijata i administracije NS/FS BiH nije bilo. „U skladu sa proglašenjem stanja prirodne nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine koju je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 17.

Džemidžić je, između ostalog, govorio i o planovima za nastavak našeg najelitnijeg nogometnog takmičenja. Evidentno je da je on sve bliži i da bi se "bubamara" konačno mogla zakotrljati na terenima BH Telecom Premijer lige BiH.

Čelnoici NSBiH su za danas najavili video konferenciju sa članovima Premijer lige na kojoj će još jednom razgovarati o temi koja zanima sve istinke zaljubljenike u nogomet u našoj državi. 

Ono što je veoma važno, a o čemu je i Džemidžić pričao, je da novonastale okolnosti obavezuju sve u NSBiH da budu strpljivi i pažljivi u svakom trenutku, jer samo na takav način mogu se sačuvati zdravlja svih učesnika u organizaciji takmičenja pod okriljem NSBiH.

Ismar Hadžibajrić - undefined

Foto: Privatni album: Ismar Hadžibajrić

Portal Radiosarajevo.ba analizirao je temu kako će se vrhunski nogometaši početi pripremati za nastavak šampionata i šta treba uraditi da bi se izbjegle teže povrede svih nogometaša u Premijer ligi BiH. 

Kontaktirali smo fizioterapeuta (magistar fizioterapije, op.a.) Fudbalskog kluba Sarajevo Ismara Hadžibajrića, koji je za naš portal odgovorio na neka od važnih pitanja vezanih za tačan početak priprema te koliko nogometaši trebaju trenirati prije nego krenu u nastavak BH telecom Premijer lige BiH.

Radiosarajevo.ba: Nogometaši uskoro nastavljaju BH Telecom Premijer ligu BiH, koliko je opasno za vrhunske sportiste, u ovom slučaju nogometaše, da bez adekvatnih priprema zaigraju u punom fizičkom angažmanu?

Hadžibajrić: Naravno da je veliki rizik. U principu ako isključimo povrede nastale dejstvom mehaničke sile, onda one i nastaju usljed pretreniranosti ili neutreniranosti određenih mišićnih grupa ili tijela kao cijeline. Budući da smo sada u prinudnoj pauzi kondiciona nogometna priprema počinje ispočetka. Sada se samo održavaju motoričke sposobnosti putem online treninga kao i individualnom treningu (po planu i nadzoru trenera). Naravno poštujući sve propise nadležnih službi. 

Radiosarajevo.ba: Prema Vašem mišljenju koliko je idealno da nogometaši počnu s pripremama prije nastavka prvenstva?

Hadžibajrić: Vremenski potrebno je tri sedmice ekipnog treninga. To je neki minimum. 

Radiosarajevo.ba: Sporisti koji nisu dobro pripremljeni, skloniji su povredama. Koje opasnosti najviše vrebaju?

Hadžibajrić: Situacija je takva kakva jeste, svima je nova. Tako da ćemo se morati svi adaptirati i prilagoditi na nju. Imamo sreću da radimo u velikom klubu, dobro organizovanom, sa vrhunskim stručnjacima u svim segmentima. 

Ismar Hadžibajrić - undefined

Foto: Privatni album: Ismar Hadžibajrić

Radiosarajevo.ba: Koje su Vaše preporuke za nogometaše i sportiste, bez obzira na FK Sarajevo u kojem radite?

Hadžibajrić: Razmišljamo i unaprijed. Imat ćemo veći broj utakmica nego uobičajeno za ovaj period (ako se prvenstvo nastavi). Također tu ulazi i početak sljedećeg prvenstva, kao i europske utakmice (njihovi termini). Tako da će biti zanimljivo, kako će se sve to uklopiti. Bit će veliki pritisak na klubove, igrače, trenere i medicinske timove svih ekipa. 

Radiosarajevo.ba: Na šta nogometaši kada krene Premijer liga BiH trebaju posebno obratiti pažnju da ne bi došlo do težih povreda, kako ne bi ostali sportski i profesionalno hendikepirani?

Hadžibajrić: Čuvajte sebe i sve oko sebe. Pridržavajte se svih uputa nadležnih službi, službenih stručnih osoba klubova (trenera i medicinskih timova), čuvajte se prenosa bolesti od treće osobe (van terena) i na taj način olakšajte rad nama, smanjite rizik na minimum zbog sebe te na taj način dajte lični doprinos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije