Frankfurt uložio 3 miliona eura u stadion na kojem igra klub bh. dijaspore

0
Anadolija
Frankfurt uložio 3 miliona eura u stadion na kojem igra klub bh. dijaspore
Foto: AA / Fudbalski klub SV BKC Bosna i Hercegovina,

Jedan od tradicionalnih oblika organizovanog djelovanja zajednica dijaspore je sport gdje opravdano prednjači fudbal. Fudbalski klub SV BKC Bosna i Hercegovina, koji je već tri decenije jedan od najuspješnijih fudbalskih klubova bosanskohercegovačke dijaspore, zapažen je i podržan od zvaničnika Grada Frankfurta.

"Kao priznanje za dosadašnji rad i učinak, a ujedno i kao i investicija za budućnost, Grad Frankfurt je za infrastukturu sportskog centra "Ackermannwiese“ izdvojio ukupno tri miliona eura. Novac je uložen u stadion, s ciljem da se bosanskim fudbalerima omoguće bolji uslovi za rad.

Između ostalog, ranije su osigurane nove i moderne kabine za presvlačenje igrača kao i ostale popratne prostorije. Sada je izgrađen i novi teren sa umjetnom travom, kao i dva nova igrališta za mali fudbal, dok je teren sa prirodnom travom u potpunosti obnovljen, što svakako predstavlja kvalitetnu osnovu za dalji razvoj ovog fudbalskog kluba“, kaže Adem Čikarić, jedan od osnivača ovog kluba.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

U Frankfurtu živi značajan broj bh. državljanja, koji se na najbolji način predstavljaju u javnom životu Grada Frankfurta.

Po samom osnivanju prije trideset godina, klub je nosio ime KSG Bosnien-Herzegovina (Kulturno – sportska zajednica Bosna i Hercegovina), a od 2011. godine djeluje pod imenom SV BKC Bosna i Hercegovina i broji 120 aktivnih fudbalera.

Činjenica koja posebno fascinira, jeste da u klubu i njegovim ekipama igraju igrači iz jedanaest nacija iz cijelog svijeta i sa četiri kontinenta, što jasno ukazuje da su u SV BKC Bosna i Hercegovina dobrodošli svi kvalitetni fudbaleri i dobri ljudi.

"Naš klub se zadnjih pet-šest godina kreće uzlaznom putanjom. Igrajući u Verbandsligi pokrajine Hessen njegova prva ekipa trenutno zauzima četvrtu poziciju među 141. frankfurtske seniorske ekipe koje se trenutno u oficijelnim fudbalskim ligama takmiče, uključujući i Eintracht Frankfurt iz Bundeslige kao najbolju ekipu Grada Frankfurta“, pojašnjava Čikarić.

Sredstva potrebna za djelovanje kluba, koja su zbog visokog ranga prve ekipe u međuvremenu prešla 40.000 eura godišnje, osiguravaju se kroz sponzorstva privrednika, članarinu, ali i doprinose pojedinaca. Manji dio prihoda pristiže od prodaje ulaznica.

Povjerenje koje se godinama gradilo između rukovodstva kluba i grada Frankfurta pokazuje da je upravo sport jedan do ključnih mehanizama integracije zajednica dijaspore.

"Naš prioritet kroz djelovanje kluba je širenje i izgradnja pozitivnog imidža domovine Bosne i Hercegovine, a itekako su svjesni da kao fudbalski klub imamo značajnu socijalnu ulogu okupljajući sportiste i njihove porodice. Gledaocima pružamo kvalitetan fudbal, ali i priliku za druženje. Osim što afirmišemo kvalitetan sport i što potičemo na interakciju, kroz klub prije svega njegujemo univerzalne vrijednosti. Trudimo se da jedni drugima olakšamo svakodnevni život i pomažemo u raznim situacijama, a posebno u procesu pronalaska posla“, zaključuje Čikarić.

Za vrijeme pandemije nisu bili u mogućnosti trenirati, ali su putem raznih medija konstantno održavali kontakte sa igračima, članovima i navijačima kluba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije