Potencijal / Johan Sattler: Dijaspora može puno više od povremenog slanja novca

28. 07. 2021. u 13:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler izjavio je da je interakcija svih nivoa  vlasti u BiH s dijasporom povremena i nestrukturirana, a da polovina populacije BiH živi u više od 50 zemalja svijeta.

“To je ogroman potencijal jer su to ljudi koji imaju jake emotivne i porodične veze s domovinom, a dijaspora može puno više od povremenog slanja novca”, rekao je Sattler.

“Nema sumnje da je ekonomski oporavak najvažniji za građane, a to je i za EU najvažniji aspekt. Pomirenje je također jedan od 14 prioriteta EU, a i sam blok nastao je na konceptu pomirenja Njemačke i Francuske i ekonomski razvoj i pomirenje se međusobno potiču”, dodao je Sattler.

On je naglasio da u BiH dvije trećine svih investicija dolazi iz EU, da je 80 posto građana opredijeljeno za eurointegracije i da je stoga prirodno ići u tom pravcu, piše Večernji.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Johan Sattler EU BiH

NEMA KOMENTARA