FK Željezničar u nedjelju slavi 96. rođendan

Anadolija
FK Željezničar u nedjelju slavi 96. rođendan
Fudbalski klub Željezničar sutra će u utakmici osmog kola Premijer lige BiH protiv Krupe proslaviti 96. rođendan. Iz kluba su pozvali sve simpatizere da dođu na rođendansko slavlje na stadionu “Grbavica“, koje će početi u 19.30 sati.

Željezničar je prvu utakmicu odigrao 17. septembra 1921. godine, a protivnik mu je bio SAŠK Napredak, koji je tada važio za jednog od najboljih klubova u BiH. Ideja o osnivanju kluba stigla je od radničke klase, željezničkih radnika Dimitrija Dimitrijevića, Stjepana Katalinića i Ludviga Leplea, koji su formirali inicijativni odbor, a nedugo zatim i prvu Upravu kluba.

"Baš kao i danas, kada navijači učestvuju u gradnji tribina, i 1921. godine, složno uz slogan 'mi smo Željini, Željo je naš' radnici željeznica su kupili lopte, prvu sportsku opremu, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba. Historija sarajevskog, bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog velikana je velika i bogata i na temeljima nje FK Željezničar danas gradi svoju svijetlu, evropsku budućnost", saopćili su iz kluba sa Grbavice.

Željezničar je jedan od najstarijih i najtrofejniji klub u BiH. Tokom bogate istorije osvojio je sedam naslova šampiona, jedan u SFR Jugoslaviji i šest u BiH. Pet puta je stigao do pehara u Kupu BiH i tri puta u Supekupu, takmičenju koje se više ne igra. Najveći uspjesi na međunarodnoj sceni koje su sarajevski “plavi“ ostvarili datiraju iz doba bivše zajedničke države. “Željo“ je prvo u sezoni 1971/72 stigao do četvrtfinala, a zatim u sezoni 1984/85 do polufinala Kupa UEFA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije