FK Sloboda najavljuje: Tužit ćemo Nogometni savez BiH

Fena
FK Sloboda najavljuje: Tužit ćemo Nogometni savez BiH
Fudbalski klub Sloboda iz Tuzle najavio je da će, ukoliko ne dobije licencu za takmičenje, pokrenuti tužbu protiv Nogometnog saveza BiH.

Ovakva izjava je nastupila nakon što je Prvostepena komisija NS BiH odbila dodijeliti licencu tuzlanskoj Slobodi, ne samo za europske, nego i za domaće takmičenje. Iz uprave Slobode matraju da je Savez djelimično upravu, te da će u predviđenom roku dostaviti dokumente potrebne za dobijanje licence.

"Sloboda je krajem prošle godine potpisala sporazum s Poreznom upravom o izmirenju poreznih obaveza, a klub je tada bio opterećen sa skoro sedam miliona maraka dugova. Mjesečna rata, prema tom sporazumu, iznosila je oko 120.000 maraka. U međuvremenu je Vlada FBiH otpisala znatan dio duga klubovima, pa se naša obaveza smanjila na 2,78 miliona maraka. Da smo plaćati prema prvom sporazumu, mi bismo bacili u vjetar više od pola miliona maraka. Krajem aprila uplatili smo prvu ratu duga po novom sporazumu" istakao je Senad Mujkanović, predsjednik UO Slobode.

Ovaj dug jedan je od razloga što Sloboda nije dobila licencu, a Mujkanović kaže da je proces reprogramiranja duga s Poreznom upravom pokrenut prije 31. marta, što komisija nije uvažila.

Drugi razlog navodno su neizmirene obaveze prema igračima Ivanu Kostiću (60.000 KM), Ivanu Fatiću (29.337 KM), Damiru Mehidiću (15.400 KM) i Miljenku Govedarici (10.800 KM).

Sloboda je protiv četvorice igrača podnijela tužbu za klevetu i materijalnu štetu.

"Ti sporovi, njihovi i naši, još nisu pokrenuti i tek kada sud donese presudu znat će se jesmo li im dužni i koliko ili nismo. Igrači su obmanuli Savez, jer dok su bili pod ugovorima, oni su napuštali Slobodu, odbijali trenirati, kršili su klupsku disciplinu, zbog čega su kažnjavani, koketirali su, a neki i trenirali s drugim timovima. Zbog toga smo ih tužili i tražit ćemo refundaciju štete koju su nanijeli klubu", najavio je Mujkanović, dodavši kako Savez nije dokazao da postoje utuživanja igrača prema Slobodi o čemu će, kada spor bude aktiviran na sudu, odlučivati nadležni vještak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije