FIFA postavila rok Iranu: Morate ukinuti zabranu ulaska ženama na stadion

AA
FIFA postavila rok Iranu: Morate ukinuti zabranu ulaska ženama na stadion
Foto: EPA / Žene gledaju utakmicu iza zatovrenih vrata stadiona

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) saopštila je da Fudbalski savez Irana podržava prisustvo žena na utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, ali navodi da se čeka i odobrenje Vlade.

FIFA trenutno sarađuje s iranskim vlastima kako bi se ukinula zabrana ženama da dolaze na muške sportske događaje, a koja je uvedena nakon Iranske revolucije 1979. godine.

Predsjednik Iranske fudbalske federacije Mehdi Taj uvjerio je čelnike FIFA-e da je "pitanje upućeno direktno ministru sporta i mladih".

Krovna organizacija svjetskog fudbala želi da se zabrana u potpunosti ukine do 10. oktobra, kada će Iran odigrati prvu kvalifikacionu utakmicu protiv Kambodže. Naredna utakmica pred domaćom publikom igraće 26. marta iduće godine, protiv Hong Konga.

Ženama u Iranu je zabranjeno prisustvo sportskim događajima od revolucije iz 1979. godine. Cilj zabrane je bio spriječiti kontakt muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Ovo je pravilo stavljano van snage stranim državljankama čije su reprezentacije igrale u Iranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije