Fenerbahce poželio dobrodošlicu Dijamantu: Edin Džeko zapjevao uz turski čaj

1
Radiosarajevo.ba
Fenerbahce poželio dobrodošlicu Dijamantu: Edin Džeko zapjevao uz turski čaj
Foto: Printscreen / Edin Džeko

Najpoznatiji bosanskohercegovački nogometaš i kapiten reprezentacije BIH Edin Džeko potpisao je za turski Fenerbahce.

Džeko je prošao ljekarske preglede, nakon čega je ozvaničio prelazak u Fenerhahce.

U tu čast, turski klub priredio je dobrodošlicu kapitenu reprezentacije BiH, a na videu je prikazana historijska putanja Edinove karijere.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

U videu je prikazano kako Edin Džeko iskazuje zahvalnost, kako kaže, 'Fenerbahce porodici', te uz pjesmu pije turski čaj. 

Tim iz Istanbula ponudio je Džeku dvogodišnji ugovor. Navodno će napadač zaraditi oko 4 miliona eura neto plus dodaci i značajan bonus za prijavu.

🦢 #CEKOinTown

Posted by Fenerbahçe on Thursday, June 22, 2023

Karijeru je počeo 1996. u omladinskom pogonu FK Željezničara iz Sarajeva. Godine 2003. potpisao je profesionalni ugovor sa Željezničarom, gdje je igrao do 2005. U tom periodu igrao je na poziciji veznog igrača.

S 18 godina odlazi u češki klub Teplice za 25.000 eura. Njegove odlične igre zapazio je njemački stručnjak Felix Magath i Džeko 2007. napušta Teplice i odlazi u njemački Wolfsburg.

U augustu 2010. godine, Džeko postaje najbolji strijelac Wolfsburga u klupskoj historiji sa 59 golova na 96 odigranih utakmica, preskočivši Diega Klimowicza koji je postigao 59 golova na 149 utakmica. U prvom dijelu sezone 2010/11, Džeko postiže 8 golova na 17 utakmica.

Nakon mnogo medijskih špekulacija, 3. januara 2011. godine za 32 miliona eura, Džeko prelazi iz Wolfsburga u engleski klub Manchester City. Ovo je bio šesti najskuplji transfer u historiji Engleske Premier League, te najskuplji transfer jednog igrača porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Nakon mjeseci špekulacija tokom ljetnog transfera 2015., Džeko je 12. augusta 2015. službeno potpisao za Romu iz Serie A, na pozajmicu od 4 miliona eura sa opcijom kupovine od 11 miliona eura koja će postati obavezna nakon ispunjenja određenih ciljeva vezanih za učinak. Ove klauzule su aktivirane 1. oktobra 2015. godine, čime je Džeko postao stalni član Rome.

Sredinom avgusta 2021. Džeko se pridružio Interu iz Serie A, ali bez zvaničnog predstavljanja odigrao je prijateljsku utakmicu protiv ukrajinskog kluba Dynamo Kijeva. Kasnije tog dana, Inter je objavio da je potpisao dvogodišnji ugovor sa Džekom.

Džeko je 4. januara 2023. postigao jedini gol na utakmici protiv lidera prvenstva Napolija, čime je postigao prvi ligaški poraz u sezoni 2022–23. Četrnaest dana kasnije postigao je gol u pobjedi protiv Milana rezultatom 3-0 u Supercoppa Italiana 2022. i proglašen je najboljim igračem utakmice. Ovim golom postao je najstariji strijelac (36 godina i 307 dana) u takmičenja, obarajući prethodni rekord koji je postavio Cristiano Ronaldo (35 godina i 350 dana) 2020. godine.

Džeko je 3. juna 2023. odigrao svoju 100. utakmicu Intera u svim takmičenjima u gostujućoj pobjedi nad Torinom rezultatom 1-0 u posljednjem meču Serije A. Dana 10. juna, bio je u prvih jedanaest u Interovom finalu UEFA Lige prvaka protiv svog bivšeg tima Manchester Cityja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije