Faruk Hadžibegić: Želim i Džeku i Pjanića u timu, svaki igrač je bitan koji voli BiH

4
A. S.
Faruk Hadžibegić: Želim i Džeku i Pjanića u timu, svaki igrač je bitan koji voli BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Faruk Hadžibegić

Faruk Hadžibegić je danas i zvanično predstavljen kao novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji za medije je bilo 60 novinara i ne pamtimo kada je predstavljanje nekog selektora bilo brojnije.

Prva reakcija Vice Zeljkovića: Ivaylo Petev nije smijenjen, ali smo mi ti koji donosimo odluku

Prva reakcija Vice Zeljkovića: Ivaylo Petev nije smijenjen, ali smo mi ti koji donosimo odluku

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

"Nikad nisam ni smatrao da sam otišao iz Saveza. Ponekad smatram da je drugi put da sam tu, ali uvijek sam se smatrao dijelom Saveza, iako je bilo teških perioda. Ljudski je tako, to se desi i u familiji. Kad sam imao opet priliku da budem selektor, osjećam ponos i zadovoljstvo i odgovornost. Želim biti dio ovog projekta i tima koji ima cilj da se plasiramo na Europsko prvenstvo. Vi svi poznajete fudbal, a najveća opasnost koju ja vidim ovdje jeste da se ekipa okuplja u nedjelju/ponedjeljak, a utakmica se već igra u utorak/srijedu. Nema tu prevelikog rada. Ako bude sreće da svi igrači budu zdravi, to će već biti velika stvar", rekao je Hadžibegić.

Dodao je da će mu najveći zadatak biti što svi naši igrači igraju u različitim sistemima.

"Trebamo napraviti jednu selekciju i tu će sigurno biti puno polemike o igračima koji mogu igrati isti fudbal. Razgovarao sam tako i s predsjednikom. Imate Atletico i Barcelonu. Oba tima su osvajala Ligu prvaka, ali ne mogu isti igrači igrati u ta dva kluba. To su različite filozofije. Želim igrače koji mogu igrati zajedno. S ponosom sam prihvatio poziv i uvijek sam bio zainteresovan, ali nisam vjerovao da će se tako desiti. Sudbina je tako trasirala put, a ja sam mislio da ću karijeru završiti u inostranstvu", dodao je Hadžibegić.

Podvukao je da u reprezentaciji želi i Edina Džeku i Miralema Pjanića.

"Svaki nam je igrač potreban. Svi koji žele igrati za Bosnu i Hercegovinu, mogu računati na poziv. Naravno, da zaslužuju poziv i igraju na reprezentativnom nivou", dodao je Hadžibegić.

Potom je govorio o izgradnji kulta reprezentacije. Nešto slično je u prije dvije godine govorio sada već bivši selektor Ivaylo Pete, kada je došao.

"Kad sam počeo trenersku karijeru, mislio sam da sam najbolji i najljepši, ali pobjede i porazi te brzo nauče da je fudbal samo igra i da ne zavisi sve od tebe. Dosta zavisi od igrača i protivnika. Iskusniji sam u relaciji s igračima i naučio sam da se vrijeme promijenilo. S igračima moraš razgovarati drugačije, sve zavisi od njihovog karaktera i želje da razgovaraju. Neko voli da ga ništa ne pitaš, a neko veći dijalog. Kult reprezentacije se vidi po publici, a to je najbolji faktor jer su nam stadioni uvijek puni i kući i na strani. Moram ja biti primjer igračima i ne mogu od njih tražiti ono što im ne mogu demonstrirati. Vi ste najbitniji faktor u građenju kulta reprezentacije. Da se njoj da važnost, da traži odgovornost od strane igrača prema dresu koji nosi. Hajde da pričamo o fudbalu i da budemo fanatici u svemu tome. Mislim da imamo kapacitet. Evo, kada vidimo Maroko – ja mislim da oni vole reprezentaciju isto kao i mi. Moramo shvatiti da je ovo zajednički projekat. Dajte ad se udružimo i odemo na to Evropsko prvenstvo", odgovorio je Hadžibegić, koji je dobio povjerenje Izvršnog odbora Masnih u odnosu na Ivayla Peteva i to su bila jedina dva kandidata za klupu Zmajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije