Poznato ko u Premijer ligi BiH može računati na pomoć UEFA-e

Radiosarajevo.ba
Poznato ko u Premijer ligi BiH može računati na pomoć UEFA-e
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / S utakmice

Današnja odluka UEFA-e o pomoći klubova koji su “davali” reprezentativce svojim nacionalnim selekcijama, obradovala je čak 676 klubova.

UEFA je ukupno odvojila 70 miliona eura za pomoć ovim klubovima u doba krize zbog pandemije novog soja koronavirusa, a uslov je da su imali svoje igrače u reprezentatacijama tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i Ligu nacija od 2018. do 2020. godine.

Nagrade će biti u rasponu od 3.200 eura do 630.000 eura, a na ovu pomoć mogu računati samo dva kluba iz Premijer lige BiH. U pitanju su sarajevski gradski rivali, piše Sport Centar.

Sarajevo je od reprezentativaca među Zmajevima imala Vladana Kovačevića, a iz Željezničara je od strane Roberta Prosinečkog pozivan Vedran Kjosevski. Također, bordo tim će na svoj račun dobiti uplatu i zbog igranja Krste Velkoskog za Sjevernu Makedoniju, koja također igra baraž.

Bosna i Hercegovina spada u skupinu zemalja čiji će klubovi podijeliti 17,7 miliona eura, pošto su Zmajevi bili među selekcijama koje su kroz baraž trebale pokušati izboriti plasman na EURO.

S druge strane, 50 miliona eura će biti podijeljeno klubovima čiji su igrači igrali za selekcije koje se nisu plasirale na Evropsko prvenstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije