Europski sud odbio Šimunića: Za dom spremni je fašistički pozdrav

Radiosarajevo.ba
Europski sud odbio Šimunića: Za dom spremni je fašistički pozdrav
Foto: Sportarena / Joe Šimunić

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Joe Šimunić nakon što je kažnjen s 25.000 kuna (oko 6.500 KM) zbog izvikivanja ustaškog pozdrava.

Šimunić je 19. novembra 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema navijačima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘spremni’, javio je Telegram.

Sud iz Strasbourga zaključio je kako nije u njegovoj nadležnosti analizirati na koji način domaći, u ovom slučaju, hrvatski sudovi, provode hrvatske zakone, niti analizirati sudsku praksu.

Osim toga, Šimunić se u postupcima u Hrvatskoj nikada nije žalio na činjenicu da izvikivanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ nije kriminalizirano po hrvatskim zakonima.

To mu automatski, prema proceduri Europskog suda za ljudska prava, uskraćuje mogućnost da se na tom sudu žali na tu činjenicu.

Prema presudi hrvatskih sudova na koje se Šimunić žalio, taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske. Kao takav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije