EURO 2024 | Mehmed Baždarević: "Hrvati su i dalje fudbalska velesila, Srbija nema zajedništvo"

9
A. Vatreš
EURO 2024 | Mehmed Baždarević: "Hrvati su i dalje fudbalska velesila, Srbija nema zajedništvo"
Foto: Privatni album / Memhed Baždarević i Dragan Stojković Piksi

Grupna faza Europskog prvenstva ponudila je kvalitetan fudbal, ali donijela i dosta neočekivanih rezultata.

Među najvećim razočarenjima je selekcija Hrvatske, koja je uprkos velikim očekivanjima ostala bez osmine finala, završivši na trećem mjestu grupe B iza Španije i Italije, a ispred Albanije.

Napravljene greške

O neuspjehu naših komšija, kao i raspletu grupne faze, razgovarali smo s bivšim selektorom Bosne i Hercegovine, Mehmedom Baždarevićem (63), koji se javio za portal Radiosarajevo.ba iz Njemačke, gdje uživo prati utakmice EURO-a. U trenutku našeg poziva, Baždarević je bio na putu za Stuttgart, gdje će prisustvovati večerašnjem meču Ukrajine i Belgije u grupi E.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

"Sigurno da se nije očekivalo, pogotovo za Hrvatsku. Smatrao sam da je to jedan od ozbiljnih kandidata za nešto veliko, jer stvarno mislim da imaju izuzetno kvalitetnu ekipu uprkos nekim kritikama da su stari i slično... Već u trećoj utakmici su podigli formu na jedan viši nivo i žao mi je što je taj nesretni gol došao na kraju. Mislim da bi Hrvatska u drugom krugu bila puno jača i moćnija", rekao je Baždarević za Radiosarajevo.ba i nastavio:

"Isto tako mislim da su napravili neke tehničko-taktičke greške, pogotovo u tim prvim utakmicama. Žao mi je, ali i dalje to ostaje jedna fudbalska velesila i sigurno da će oni već u narednim kvalifikacijama pokazati svu svoju snagu".

Hrvatska - Italija

Kući već nakon prvog kruga takmičenja ide i Srbija, koja je završila kao posljednja u grupi C iza Engleske, Danske i Slovenije. Također bez ostvarene pobjede, kao i Hrvatska.

"Što se tiče Srbije, to je nacija koja ima izuzetno kvalitetne igrače, međutim, još nikad nisu uspjeli napraviti pravu ekipu. Pojedinici su super, ali nisam vidio to zajedništvo, ponašanje jedne moderne ekipe... Vjerovatno su svjesni i Piksi (Dragan Stojković op.a.) i stručni štab da su svi zajedno napravili neke greške koje se ne preštaju na ovako ozbiljnim takmičenjima".

Danska - Srbija

Slovenci su pak uspjeli kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije proći dalje.

"Ne znam može li se to nazvati iznenađenjem. Ko je gledao njihove kvalifikacije vidio je da je to jedan dobar tim u kojem nema previše zvijezda, ali su jako dobri igrači i disciplinovani. Neke su im stvari išle na ruku. Nisu dominirali, ali su igrali sa svojim mogućnostima izuzetno dobar fudbal. Ja samo mogu da im čestitam i pohvalim ih. Sigurno da će za njih biti mnogo teže u narednom krugu, jer tu sad treba malo više igrača i svježine, što mislim da nemaju. Međutim, ovo do sada su pokazali jedan timski duh, dobru organizovanost, pripremljenost, tehničko-taktičku igru i to je najveći razlog što su prošli dalje. Ko zna Slovence godinama, zna da oni dobro rade, ali u ovoj grupi u kojoj su bili to je veliki uspjeh što su uradili".

Favoriti ostaju favoriti

Glavni favoriti poput Engleske i Francuske nisu mnogo pokazali u prvom krugu, iako su uspjeli direktno proći dalje.

"Favoriti nisu ništa posebno pokazali, ali i u tim momentima oni pokazuju da su ipak moćniji i da ima rezerve, nešto što još nismo vidjeli. U prvom redu mislim na Francuze. Ima tu još toliko kvaliteta, snage i energije, da nismo vidjeli ni 60% njihovih mogućnosti. Da li će uspjeti da nađu pravu formu, ne znam, ali za mene favoriti i dalje ostaju favoriti, a to su Portugal, Njemačka, Francuska... Smatrao sam Nizozemce vrlo ozbiljnim kandidatima iz drugog plana, ali izgleda da će taj primat preuzeti Austrija, koja igra jako dobro i ima sve ono".

Kylian Mbappe

Baždarevića su najviše dojmili Španci.

"Španci su odigrali najbolje, bili su jako dobri. Igrali su ono što ljudi vole. Ofanzivno su najviše pokazali od svih reprezentacija. Osim što su dobar tim, imaju dobre indidivualce, koji su u stanju da naprave razliku kada je to potrebo. Tehnički su jako kvalitetni i oni su tu isto tako među ekipama koje će se sigurno boriti za prvaka".

Aktuelne prvake Italijane su uoči prvenstva svi otpisali, no oni su uspjeli proći dalje u izuezetno teškoj grupi.

"Teško je reći, ali svi znamo da oni godinama nemaju taj kvalitet. Fale im onako dva vrhunska igrača da bi vidjeli tu njihovu moć. Oni su zasad dobro organizovani, igraju defanzivno dobro, ali nema ideje. Vrlo je malo romantike, driblinga, kombinatorike... Međutim, to su Italijani i oni mogu da pokvare račune bilo kojoj ekipi", dodao je Baždarević za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije