EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

3
A. Vatreš
EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"
Foto: Screenshot / X.com / Elvir Baljić

Grupna faza Europskog prvenstva okončana je u srijedu (26. juni), kada smo saznali svih 16 učesnika drugog kruga takmičenja, odnosno osmine finala.

Tamo ćemo gledati okršaje Švicarske i Italije (29. juni), Njemačke i Danske (29. juni), Engleske i Slovačke (30. juni), Španije i Gruzije (30. juni), Francuske i Belgije (1. juli), Portugala i Slovenije (1. juli), Rumunije i Nizozemske (2. juli), te Austrije i Turske (2. juli).

Uzbudljivo i kvalitetno

Uoči nastavka turnira razgovarali smo s proslavljenim bh. reprezentativcem Elvirom Baljićem (49), koji je za portal Radiosarajevo.ba sumirao utiske dosadašnjeg dijela prvenstva, te iznio očekivanja od onog što nas očekuje.

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

"Mislim da je dosadašnji dio Europskog prvenstva bio pun uzbuđenja. Igralo se dosta dobro, brzo, bilo je dosta kvaliteta... Pretežno su sve reprezentacije od prve utakmice igrale na pobjedu kako bi uspjele ostvariti povoljne rezultate jer je bilo jako bitno krenuti dobro", rekao je Baljić za Radiosarajevo.ba.

Glavni favoriti nisu oduševili, no Baljić vjeruje kako će se to promijeniti sada kada je najvažnije.

EURO 2024 | Ovo su svi parovi osmine finala

EURO 2024 | Ovo su svi parovi osmine finala

"Ove veće reprezentacije kao Francuska i Engleska su možda razočarale u smislu da nisu pružili maksimum i onoliko koliko vrijede, ali je za njih bilo najvažnije da prođu ovaj prvi krug. Nekad se to dešava i za njih će vjerovatno u ovim daljnjim utakmicama to izgledati dosta drugačije".

Otkrio je i ko je za njega bio pozitivno iznenađenje.

"Slovenija me je pozitivno iznenadila. Svidjelo mi se jako kako igraju. Izgarali su na terenu i uspjeli da prođu dalje. Također, Švicarska koja igra dosta dobar fudbal godinama, ali i Austrija koja je mimo svih očekivanja završila prva u svojoj grupi. To su neka 'iznenađenja'. Da ne zaboravim Gruziju, koja nije nimalo slučajno prošla. Jedna dosta agresivna i dinamična reprezentacija, a uz to kvalitetna", istakao je Baljić i dodao:

"To su reprezentacije koje možda niko nije očekivao da će proći dalje, međutim, to je i čar fudbala. Uvijek ima iznenađenja i mislim da tako treba zbog te uzbudljivosti koju imamo".

Hrvati ostali bez osmine finala

Dotakao se i fijaska Hrvatske, koja je uprkos velikim ambicijama okončala takmičenje već u grupnoj fazi.

"Hrvatska je zadnjih nekoliko prvenstava bila jedna od najuspješnijih reprezentacija. Osvajali su druga, treća mjesta na svjetskim prvenstvima, imali najboljeg igrača na svijetu i veliki kvalitet godinama. Međutim, djeluje mi kao da su se na ovom prvenstvu premorili. Imaju igrača koji su stari, jednostavno godine čine svoje i tempom nisu mogli da pariraju tim reprezentacijama. Fizički su pali. U zadnjoj utakmici je bila nesreća, primiti gol u zadnjim sekundama. To je jako teško. Svi smo to doživljavali u našim karijerama. Hrvatska će morati nešto da promijeni u kadru, možda čak i u stručnom štabu. Pošto su imali velika očekivanja, naravno da je ispadanje u prvom krugu veliko razočarenje".

Ispadanje Srbije ga pak nije toliko iznenadilo.

"Srbija ima manje kvaliteta u odnosu na Hrvatsku. Mislim da oni imaju nedostatak individualnog kvaliteta, odnosno igrača koji mogu sami nešto da riješe, a njih je jako malo. Igrali su dobro timski, držali se kompaktno, ali to im je falilo i mislim čak i presudilo. Dosta su se ispromašivali, nisu imali adekvatne golgetere, što ih je koštalo".

Iskustvo kao ključ

S ozbirom na to da dugo godina živi u Turskoj, pitali smo Baljića i kako je vidio nastup ove selekcije, koja je uspjela izboriti osminu finala iz grupe F i slijedi joj duel s Austrijom.

"Turska ima neki novi tim na čelu s Vincenzom Montelleom, koji je bio dosta uspješan i prije dolaska na klupu. Pružili su dosta, ali mislim da mogu još više. Njima je jako bitno bilo da prođu prvi krug. Protiv Češke su se malo namučili iako su imali igrača više. Imaju sada jednog isto jakog protivnika Austriju, što je opet bolje nego da su otišli na Španiju. Neće im biti nimalo lako, ali mislim da će uz tu ogromnu podršku koju imaju u Njemačkoj uspjeti da prođu dalje".

Arda Guler, jedna od najvećih nada Turske

Osmina finala donijet će nekoliko interesantnih duela, ali i teških ispita za favorite. Baljić smatra kako će tu iskustvo odigrati ključnu ulogu.

"Na ovakvim turnirima dosta uspjeha imaju iskusne reprezentacije. Pored kvaliteta i fizičke spreme, jako je bitno iskustvo, a to ove velike reprezentacije imaju, bez obzira što se i one susreću s promjenama. Mislim da čak i Španija koja igra protiv Gruzije neće tako lako proći. Ostale repezentacije koliko god da su u prednosti moraju pružiti maksimum, prije svega što se tiče borbenosti, da bi više htjeli pobjedu, kako bi onda njihov kvalitet došao do izražaja. Oni su svi svjesni šta ih čeka i to će drugačije izgledati".

Njemačka jedan od glavnih favorita

Najozbiljnijim pretendentima za titulu prema trenutno pokazanom smatra Njemačku i Španiju.

"Teško je sad prognozirati ko bi mogao do kraja, ali mislim da Njemačka ima jednu prednost što igra pred svojim navijačima i ono što sam mogao dosad vidjeti Španija i Portugal prije ostalih. Ako se poklopi, Španija - Njemačka mi je nekako najrealnije finale", dodao je Baljić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije